A A A A A
Bible Book List

Трета Ездра 2 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Така казва Господ: „Аз изведох този народ от робство, дадох им заповед чрез Своите слуги, пророците, които те не поискаха да слушат, но отхвърлиха Моите съвети. Майката, която ги е родила, им казва: ‘Идете, деца, защото аз съм вдовица и изоставена. Аз ви отхраних с радост и ви отпратих с плач и тъга, защото вие съгрешихте пред Господа, вашия Бог, и сторихте зло пред Него. А сега какво мога да сторя за вас? Аз съм вдовица и изоставена. Идете, деца, и искайте милост от Господа!’ Тебе, Отче, призовавам за свидетел против майката на синовете, които не поискаха да пазят Моя завет; предай ги на опозоряване, а майка им – на разграбване, за да изчезне родът им! Нека се пръснат имената им сред народите и да се изличат от земята, защото те пренебрегнаха Моя завет!

Горко ти, Асуре, който криеш у себе си нечестивци! Роде лукави! Спомни си какво направих Аз със Содом и Гомора! Земята им лежи в буци смола и купища пепел. Така ще постъпя с онези, които не Ме слушат“ – казва Господ Вседържител.

10 Така казва Господ на Ездра: „Възвести на Моя народ, че Аз ще им дам Йерусалимското царство, което бях обещал на Израил, 11 ще приема слава от тях и ще им дам вечни жилища, които съм приготвил за тях. 12 Дървото на живота ще им бъде благовонен балсам, трудът няма да ги изнурява и няма да изнемогват. 13 Идете и получете; измолете за себе си малко дни, за да не се забавят! Вече е готово царството за вас. Бъдете бодри! 14 Бъдете свидетели, небе и земя, че Аз изтребих злото и сътворих доброто. Жив съм Аз!“ – казва Господ.

15 „Майко! Прегърни синовете си, отглеждай ги с радост като гълъбица, укрепвай краката им, защото Аз те избрах“ – казва Господ. 16 „Аз ще възкреся мъртвите от техните места и ще ги изведа от гробовете им, защото познах името Си в Израил. 17 Не бой се, майко на синове, защото Аз те избрах“ – казва Господ.

18 „Аз ще ти изпратя на помощ Своите слуги Исаия и Йеремия, по чийто съвет Аз осветих и приготвих за тебе дванадесет дървета, отрупани с различни плодове, 19 и също толкова извори, от които текат мед и мляко, и седем величествени планини, по които цъфтят рози и лилии, чрез тях ще изпълня с радост твоите синове. 20 Оправдай вдовицата, дай правосъдие на сиромах, помогни на бедния, защити сирака, облечи голия, 21 погрижи се за болния и немощния, не се присмивай на хромия, защити безръкия и доведи слепия да види Моята светлина, 22 запази зад крепостните си стени стареца и юношата, 23 където намериш мъртви, почети ги и ги предай на гроб и Аз ще ти отредя първо място при Своето възкресение.

24 Почивай и бъди спокоен, народе Мой, защото твоето спокойствие ще дойде. 25 Кърми синовете си, добра кърмачко, укрепвай краката им. 26 Никой да не загине от служителите, които ти дадох, защото Аз ще ги изискам от тебе. 27 Не унивай! Когато дойде ден на скръб и лишения, другите ще ридаят, облени в сълзи, а ти ще се веселиш в благоденствие. 28 Езичниците ще ти завиждат, но нищо няма да могат да сторят против тебе“ – казва Господ.

29 „Моите ръце ще те покрият, за да не видят синовете ти преизподнята. 30 Майко, утешавай се със синовете си, защото Аз ще те спася“ – казва Господ. 31 „Не забравяй синовете си, които спят. Аз ще ги изведа от всички кътища по земята и ще им окажа милост, защото съм милостив“ – казва Господ Вседържител. 32 „Прегърни децата си, докато дойда и им окажа милост, защото изворите Ми са обилни, а благодатта Ми – непресъхваща.“

33 Аз, Ездра, приех на планината Хорив заповед от Господа да отида при израилтяните. Когато отидох при тях, те ме отхвърлиха и пренебрегнаха заповедта на Господа. 34 Затова говоря на вас, езичници, които можете да чувате и да разбирате: Очаквайте вашия Пастир, Той ще ви даде вечен покой! Защото близо е Онзи, Който ще дойде при свършека на вековете. 35 Бъдете готови за наградите от небесното царство, защото негаснеща светлина ще възсияе над вас за вечни времена. 36 Избягвайте сянката на този век; приемете сладостта от вашата слава. Ето пред всички свидетелствам за своя Спасител! 37 Приемете поверения дар и се наслаждавайте, като благодарите на Онзи, Който ви е призовал в небесното царство. 38 Станете, стойте и гледайте какъв е броят на отбелязаните във вечерята Господня, 39 на онези, които се преселиха от сянката на този век и приеха от Господа светли дрехи. 40 Приеми своето число, Сионе, и заключи своите, които са облечени в бели дрехи и са спазили закона Господен! 41 Числото на желаните твои синове е пълно. Моли се за царството Господне, за да се освети твоят народ, който е призован от самото начало.

42 Аз, Ездра, видях на планината Сион голямо множество, което не можах да изброя, и те всички с песни прославяха Господа. 43 Сред тях беше величествен юноша, който се отличаваше от всички. Той възлагаше венци на главата на всеки от тях и с това ставаше още по-величествен; аз бях поразен от почуда. 44 Тогава попитах ангела: „Кои са тези, господарю мой?“ 45 Той ми отговори: „Това са онези, които оставиха смъртната дреха, облякоха се в безсмъртна и изповядаха името Божие; те сега се увенчават и приемат победни палмови клонки.“ 46 Аз попитах: „А кой е този юноша, който им възлага венци и им връчва палмови клонки?“ 47 Той ми отговори: „Самият Син на Бога, Когото те прославяха в този век.“ И аз започнах да славя онези, които твърдо стояха зад името на Господа. 48 Тогава ангелът ми каза: „Иди и възвести на моя народ колко и какви дивни дела на Господа си видял!“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes