A A A A A
Bible Book List

Трета Ездра 16 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

16 Горко ти, Вавилоне, и ти, Мала Азийо, горко на вас, Египет и Сирия! Препашете се с вретище и власеница, оплаквайте синовете си и скърбете, защото приближава вашата гибел. Върху вас е изпратен меч – кой ще го отклони? Върху вас е изпратен огън – кой ще го угаси? Върху вас са изпратени беди – кой ще ги отблъсне? Някой ще прогони ли гладен лъв в гората, ще угаси ли в един миг разгоряла се слама? Някой ще отрази ли стрела, пратена от изкусен стрелец? Господ Бог изпраща изпитания – кой ще ги отклони? Гневът Му е като огън – кой ще го угаси? 10 Ще изпрати мълния – кой няма да се уплаши? Ще изпрати гръм – кой няма да се ужаси? 11 Господ ще отправи страшния Си взор и кой няма да е сломен докрай пред лицето Му? 12 Земята тръпне до основи; морето се вълнува издъно, а вълните и рибите му са обзети от смут пред лицето на Господа и пред величието на мощта Му. 13 Защото силна е десницата Му, която изопва лък, остри са стрелите Му, които Той изпраща; и силата им няма да отслабне, когато са изпратени до краищата на земята. 14 Ето изпращат се беди и те няма да се върнат, докато не достигнат до земята. 15 Пламва огън и той няма да угасне, докато не изгори земните устои. 16 Както стрелата, пусната от изкусен стрелец, не се завръща, така няма да се завърнат бедите, изпратени на земята.

17 Горко ми, горко ми! Кой ще ме избави в тези дни? 18 Ще се появят болести и мнозина ще стенат; ще настане глад и мнозина ще загинат; ще започнат войни и страх ще обземе властниците; ще дойдат беди и всички ще треперят. 19 Какво ще правя, когато настанат бедите? 20 Ето – глад и рани, скръб и гнет са изпратени като бичове за поправяне. 21 Но при все това хората няма да се отвърнат от беззаконията си и невинаги ще си спомнят за бичовете. 22 Ето на земята всичко ще поевтинее и ще помислят, че е настанал мир, ала тогава бедствия ще връхлетят земята – меч, глад и бъркотия. 23 Мнозина жители на земята ще загинат от глад, а меч ще погуби онези, които преживеят глада. 24 И трупове ще бъдат изхвърлени като тор, и няма да има кой да ги оплаква, защото земята ще запустее и градовете ще бъдат разрушени. 25 Няма да остане никой, който да обработва земята и да я засява. 26 Дърветата ще дават плод, но кой ще го бере? 27 Гроздето ще узрее, но кой ще го тъпче? Навред ще бъде голямо запустение. 28 Човекът ще жадува да види човек или да чуе гласа му, 29 но от градските жители ще останат едва десетина, а на село – двамина, които ще се скрият в гъсти гори и в скални пролуки. 30 Както в маслинена градина остават понякога по три-четири маслинки по дърветата 31 или в обрано лозе онези, които внимателно го берат, не доглеждат няколко грозда, 32 така и в тези дни ще останат трима-четирима, когато претърсват къщите им с меч. 33 Земята ще запустее, нивите ѝ ще обраснат в бурени, тръни ще скрият пътищата и всичките ѝ пътеки, понеже няма да има кой да ходи по тях. 34 Момите ще плачат, защото няма да имат годеници, жените ще плачат, защото няма да имат мъже, дъщерите им ще плачат, защото няма да имат подкрепа.

35 Ще убият годениците им на война, а мъжете им ще загинат от глад. 36 Слушайте това и се вразумете, слуги Господни! 37 Това е словото на Господа; приемете го и не вярвайте на боговете, за които Господ говори. 38 Ето неволите приближават и те няма да закъснеят. 39 Както когато на деветия месец дойде време бременната жена да роди син и два или три часа преди раждането болки обземат утробата ѝ, а след излизането на детето от утробата те не продължават нито минута, 40 така няма да закъснеят да дойдат на земята неволите; тогава хората ще застенат и ще ги обхванат болки.

41 Слушай словото, народе мой, гответе се за война и сред неволите бъдете като пришълци на земята. 42 Нека който продава, изглежда, като че се готви да бяга, който купува – като че се готви за гибел, 43 който търгува – като че не очаква печалба, и който строи дом – като че няма да живее в него. 44 Сеячът нека мисли, че няма да пожъне, и лозарят – че няма да бере грозде, 45 които се женят – че няма да раждат деца, и които не се женят – че ще бъдат като вдовци. 46 Заради това всички, които се трудят, без полза се трудят, 47 защото от плодовете на труда им ще се възползват чуждоземци: имота им ще разграбят, къщите им ще разрушат и синовете им ще заробят, понеже ще раждат децата си в плен и глад. 48 Онези, които вършат грабеж, колкото повече украсяват градовете и домовете си, владенията и лицата си, 49 толкова по-голяма ще е ненавистта Ми към тях заради греховете им – казва Господ. 50 Както блудницата мрази честната и истински благонравната жена, 51 така правдата ще намрази неправдата, която се кичи, и ще я обвини в лицето, когато дойде Онзи, Който ще брани гонителя на всеки грях по земята. 52 Затова недейте подражава на неправдата и на делата ѝ, 53 защото още малко и неправдата ще бъде премахната от земята, а правдата ще се възцари над вас.

54 Нека грешникът не казва, че той не е съгрешил, защото разпалени въглени ще пламнат върху главата на онзи, който говори: „Аз не съм съгрешил пред Господа Бога и славата Му.“ 55 Господ познава всички дела на хората и начинанията им, и помислите им, и сърцата им. 56 Той рече: „Да бъде земя“ – и тя се яви; „Да бъде небе“ – и то се яви. 57 Чрез словото Му са сътворени звездите и Той знае техния брой. 58 Той вижда бездните и скритото в тях, измерил е морето и онова, което е в него. 59 Чрез Своето слово затвори сред водите морето и постави земята над тях. 60 Той простря като шатър небето и го постави върху водите, 61 разположи в пустинята водните извори и езерата по планинските височини, за да се спускат реките от високи скали и да напояват земята. 62 Той сътвори човека и разположи сърцето му в средата на тялото, и вложи в него дух, живот и разум, 63 както и дихание от Всемогъщия Бог, Който сътвори всичко и вижда всичко, скрито в земните недра. 64 Той знае намеренията ви и помислите на сърцата ви, когато грешите и искате да скриете вашите грехове. 65 Поради това Господ ясно вижда всичките ви дела и ще изобличи всички вас. 66 И вие ще бъдете посрамени, когато греховете ви се открият пред хората и беззаконията ви се изправят като обвинители в този ден. 67 Какво ще сторите и как ще скриете греховете си пред Бога и ангелите Му?

68 Ето Бог е съдия, бойте се от Него! Изоставете греховете си и завинаги престанете да вършите беззакония. И Бог ще ви изведе и ще ви избави от всяка скръб. 69 Защото ето против вас се разгаря яростта на многобройна тълпа; и ще хванат неколцина сред вас, ще ги умъртвят и ще ги принесат като жертва на идолите, 70 а техните съмишленици ще изложат на присмех, позор и унижение. 71 Защото навред по съседните градове мнозина ще въстанат против онези, които се боят от Господа; 72 като обезумели те ще грабят без пощада и ще опустошават всичко у боящите се от Господа, 73 ще опустошат и разграбят имота им и ще ги прогонят от домовете им. 74 Тогава ще настане изпитание за Моите избраници, както злато се изпробва чрез огън.

Господ ще избави Своите възлюбени от дни на скръб

75 „Слушайте, възлюбени Мои – казва Господ, – ето пред вас са дни на скръб и Аз ще ви избавя от тях. 76 Не се бойте и не се съмнявайте, защото вашият водач е Бог. 77 Ако спазвате Моите заповеди и повели – казва Господ Бог, – греховете ви няма да ви притискат като бреме и беззаконията ви няма да надделеят над вас. 78 Горко на онези, които са в плен на греховете си, покрити от своите беззакония! Това е поле, обрасло с храсти, през което пътят е покрит с тръни и човек не може да мине. Изоставено, то е обречено да бъде погълнато от огъня.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes