Add parallel Print Page Options

Авраам оправдан вером

Шта ћемо, дакле, рећи да је открио Авраам, наш праотац по телу? Јер, ако је Авраам оправдан на основу својих дела, има чиме да се хвали, али не пред Богом. Шта кажу Писма? »Авраам поверова Богу и то му се урачуна у праведност.«(A)

Оном који ради, плата се не рачуна као дар, него као оно што му се дугује. А оном који не ради, али верује у Онога који оправдава безбожника, вера се рачуна у праведност. Тако и Давид говори о срећи човека коме Бог рачуна праведност без делâ:

»Благо онима чији су преступи опроштени
    и греси покривени.
Благо човеку
    коме Господ не рачуна грех.«(B)

Да ли је, дакле, ова срећа само за обрезане или и за необрезане? Јер, рекли смо да је вера Аврааму урачуната у праведност. 10 А када му је то урачуната? Док је био обрезан или необрезан? Не док је био обрезан, него док је био необрезан! 11 А обрезање је примио као знак, печат праведности коју је стекао вером док је још био необрезан. Тако је он отац свих који верују а необрезани су, да се и њима урачуна у праведност. 12 Он је и отац обрезаних, оних који нису само обрезани него и иду стопама вере нашег оца Авраама, коју је имао док је још био необрезан.

13 Јер, обећање Аврааму, или његовом потомству, да ће бити наследник света, није дато на основу Закона, него на основу праведности која долази од вере. 14 Ако су, наиме, наследници они који живе по Закону, онда вера нема вредности, а обећање је обеснажено. 15 Јер, Закон изазива гнев, а где нема Закона, нема ни прекршаја.

16 Зато обећање каже »од вере« – да би било по милости и да би било чврсто обећање за цело Авраамово потомство – не само за оне који живе по Закону него и за оне који живе по Авраамовој вери. Он је свима нама отац – 17 као што је записано: »Учинио сам те оцем многих народа«(C) – пред Богом, у кога је поверовао, који оживљава мртве и оно што није позива да буде.

18 Противно свакој нади, Авраам се надао и поверовао је да ће постати отац многих народа, као што је речено: »Толико ће ти бити потомство.«(D) 19 Није се поколебао у вери када је узео у обзир своје већ обамрло тело – имао је скоро сто година – и Сарину мртву утробу. 20 И није са неверицом гледао на Божије обећање, него се оснажио у вери и дао славу Богу, 21 потпуно уверен да Бог може и да учини оно што је обећао. 22 Зато му се и »урачуна у праведност.«

23 Али, ово »урачуна« није само ради њега записано 24 него и ради нас којима ће се урачунати, који верујемо у Онога који је из мртвих васкрсао Исуса, нашег Господа, 25 који је предат за наше грехе и васкрснут ради нашег оправдања.