Add parallel Print Page Options

Потчињавање властима

13 Нека се сваки човек потчињава претпостављеним властима, јер нема власти која није од Бога — оне које постоје, Бог је поставио. Стога, ко се супротставља власти, противи се Божијем поретку, а они који се противе, сами ће на себе навући осуду. Јер, владари не уливају страх због доброг дела, него због злог. Ако хоћеш да се не бојиш власти, чини добро, па ће те она хвалити. Она је Божији служитељ за твоје добро. Али, ако чиниш зло, бој се, јер она не носи мач узалуд. Она је Божији служитељ, осветник који искаљује гнев на оном ко чини зло. Зато јој се треба потчињавати не само због гнева него и због савести.

Због тога плаћате и порезе, јер су Божији службеници они који су се посветили вршењу власти. Сваком дајте оно што сте дужни: коме порез — порез; коме царину — царину; коме поштовање — поштовање [a]; коме част — част.

Братска љубав

Ником ништа не дугујте — осим да волите један другога. Јер, ко воли другога, испунио је Закон. Наиме, заповести: »Не чини прељубу, Не убиј, Не укради, Не пожели« [b] — и било која друга заповест — своде се на ову: »Воли свога ближњега као самога себе.« [c] 10 Љубав ближњему не чини зла. Љубав је, дакле, испуњење Закона.

Дан се приближио

11 А знате и ово време — да је дошао час да се пренете из сна, јер нам је спасење сада ближе него кад смо поверовали. 12 Ноћ је одмакла, а дан се приближио. Одбацимо, дакле, дела таме и обуцимо оклоп светлости. 13 Живимо пристојно, као по дану — не у теревенкама и пијанчењима, не у блуду и разузданости, не у свађи и зависти. 14 Него, обуците Господа Исуса Христа и не мислите на то како да задовољите пожуде тела.

Footnotes

  1. Римљанима 13:7 коме поштовање — поштовање Дословно: коме страх — страх.
  2. Римљанима 13:9 »Не чини … Не пожели« 2. Мојсијева 20,13-15, 17; 5. Мојсијева 5,17-19, 21.
  3. Римљанима 13:9 »Воли свога … самога себе« 3. Мојсијева 19,18.