A A A A A
Bible Book List

Първо Царе 13 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Саул в сражение с филистимците. Неговото своеволие

13 Саул беше на години, когато се възцари, и царува две години над Израил[a]. Той си избра три хиляди мъже от Израил: две хиляди бяха със Саул в Михмас и на хълма Ветил, а хиляда бяха с Йонатан в Гива от Вениаминовата област. Останалата част от народа той разпусна – всеки в своята шатра.

Йонатан порази началника на филистимската стража, който се намираше в Гива. Филистимците чуха за това, а Саул извести с тръба по цялата страна и обяви: „Нека чуят евреите!“ Така цял Израил беше известен, че Саул поразил началника на филистимската стража, поради което Израил стана омразен на филистимците. Тогава народът беше призован в Галгал да следва Саул.

А и филистимците се събраха да воюват с Израил: тридесет хиляди колесници и шест хиляди конници, както и войска, многобройна като пясъка по морския бряг. Те дойдоха и се разположиха на стан в Михмас, на изток от Бет-Авен. Когато израилтяните видяха, че са в опасност и че народът беше силно притиснат, криеха се в пещери, проломи, скални цепнатини, подземия и ровове. Други от евреите преминаха отвъд Йордан, в областите Гад и Галаад.

Саул тогава се намираше още в Галгал и целият народ, който го следваше, се беше изплашил силно. Той чака в Галгал седем дена до времето, определено от Самуил, но Самуил не дойде. Когато народът започна да се разбягва от него, Саул нареди: „Доведете при мене отреденото за жертва всеизгаряне и за мирни приношения.“ И принесе всеизгаряне. 10 Щом свърши с принасянето на всеизгаряне, ето че дойде Самуил. Саул излезе насреща му, за да го поздрави. 11 А Самуил попита: „Какво си направил?“ Саул отговори: „Видях, че народът се разбягва от мене, а ти не дойде в определеното време, филистимците пък се събраха в Михмас. 12 Затова си помислих: ‘Сега ще се спуснат върху мене филистимците в Галгал, а аз още не съм се помолил на Господа’ – и затова се реших да принеса всеизгаряне.“ 13 Тогава Самуил каза на Саул: „Неразумно си постъпил, като не си изпълнил заповедта на Господа, своя Бог, която Той беше дал, защото днес Господ щеше завинаги да затвърди царската ти власт над Израил. 14 Но сега твоята царска власт няма да устои. Господ ще Си намери мъж по сърцето Си и ще му заповяда да бъде вожд на народа Му, защото ти не изпълни, каквото Господ ти бе заповядал.“

15 Самуил стана и си отиде от Галгал в Гива от Вениаминовата област[b]. Саул преброи хората, които още бяха с него – те бяха около шестстотин души. 16 Саул със сина си Йонатан и хората, които се намираха при тях, се установиха в Гива от Вениаминовата област[c]; а филистимците се разположиха на стан в Михмас. 17 От филистимския стан излезе отряд разбойници, разделен на три дружини: едната тръгна по пътя за Офра, в областта Суал, 18 другата дружина тръгна по пътя за Веторон, а третата тръгна по пътя към областта, която гледа към долината Цевоим, към пустинята.

19 А в цялата израилска земя нямаше нито един ковач, понеже филистимците се бяха наговорили да не позволяват евреите да си правят мечове, нито копия. 20 Затова всички израилтяни трябваше да ходят при филистимците да коват палешника си, мотиката си, брадвата си и остена си. 21 Цената за острене на палешници и мотики беше един пим[d], а за острене на брадва и приготвяне на остен – една трета сикла. 22 Затова по време на войната[e] нямаше нито меч, нито копие в ръцете на хората, които бяха със Саул и Йонатан. Такива имаха само Саул и синът му Йонатан.

23 А филистимската стража се изнесе към Михмаския проход.

Footnotes:

  1. 13:1 Тук оригиналният текст е частично запазен, а в Септуагинта липсва. Ср. 2 Цар. 2:10; 5:4; Деян. 13:21.
  2. 13:15 В Септуагинта е добавено: „Останалите тръгнаха след Саул против неприятелите и ги нападнаха, когато отиваха от Галгал в Гива от Вениаминовата област“.
  3. 13:16 В Септуагинта е добавено: „и плачеха“.
  4. 13:21 Пим – мярка за тежест, равна на две трети от сиклата.
  5. 13:22 В Септуагинта е добавено: „при Михмас“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes