A A A A A
Bible Book List

Първо Тимотей 5 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Отношение към старите хора и вдовиците

Стар човек не укорявай, а напътствай го като баща; по-младите – като братя; старите жени – като майки; младите – като сестри, с пълна чистота.

Вдовиците почитай, тези, които наистина са вдовици – без подкрепа. Ако ли някоя вдовица има деца или внуци, нека ги учи първо да зачитат своите домашни и да отдават дължимото на родителите си, защото това е добро и угодно пред Бога. А истинската вдовица, която е останала сама, тя се надява на Бога и постоянства в моления и молитви нощем и денем. Онази, която живее безнравствено, приживе е умряла. Заръчвай им тези неща, за да бъдат безукорни. Ако някой не полага грижи за своите, а особено за домашните си, той се е отрекъл от вярата и е по-лош от невярващ човек.

За вдовица да се смята жена поне на шестдесет години, омъжвана само веднъж, 10 известна с добри дела: ако е отхранила деца, приемала е странници, умивала е нозе на вярващите, ако е помагала на хора, които са в беда, и ако с готовност е участвала във всяко добро дело. 11 А по-млади вдовици не приемай, защото те, като се поддадат на желанията си, пренебрегват Христос и искат да се омъжват. 12 Те попадат под осъждане, защото са отхвърлили предишното си обещание. 13 Освен това навикват без работа да ходят от къща в къща; и не само са без работа, но са и бъбриви, любопитни и говорят, каквото не подобава. 14 И тъй, желая по-младите вдовици да се омъжват, да раждат деца, да въртят къща и да не дават никакъв повод на противника за укор, 15 защото някои вече се отклониха след Сатаната. 16 Ако някой вярващ[a] или вярваща има роднини вдовици, да се грижи за тях, та църквата да не се обременява и да може да полага грижи за истинските вдовици.

Отношение към презвитерите

17 Презвитерите, които добре изпълняват предстоятелската си служба, да се удостояват с двойна почит, най-вече пък онези, които се трудят в слово и поучение. 18 Защото в Писанието се казва: „Не връзвай устата на вола, когато вършее“, и „Работникът заслужава своята заплата“. 19 Не приемай обвинение против презвитер освен при двама или трима свидетели. 20 Изобличавай пред всички онези, които съгрешават, та и другите да имат страх. 21 Заклевам те пред Бога, пред Господ[b] Иисус Христос и пред избраните ангели да спазваш това без предубеждение и нищо да не вършиш с пристрастие. 22 Не ръкополагай никого прибързано, за да не си съучастник в чужди грехове – пази себе си чист.

23 Не пий вече само вода, но употребявай и малко вино поради стомаха си и честите си боледувания. 24 Греховете на някои хора са явни и ги водят към осъждане, а на някои се разкриват по-късно. 25 Също и добрите дела са явни, а които не са такива, не могат да се укрият.

Footnotes:

  1. 5:16 В някои ръкописи липсва: „вярващ“.
  2. 5:21 В някои ръкописи липсва: „Господ“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes