A A A A A
Bible Book List

Първо Тимотей 4 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Поява на лъжеучители в последните времена

Духът ясно говори, че в последните времена някои ще отстъпят от вярата, като се водят от измамни духове и бесовски учения чрез лицемерни хора, които говорят лъжа и са останали без всякаква съвест. Те забраняват да се встъпва в брак и заповядват въздържане от ястия, които Бог е създал, за да се употребяват с благодарност от вярващите – онези, които са познали истината. Защото всичко, сътворено от Бога, е добро, и нищо не трябва да се отхвърля, щом се приема с благодарност, понеже се освещава чрез Божието слово и с молитва.

Добрият служител на Иисус Христос

Като съветваш така братята, ще бъдеш добър служител на Иисус Христос, който се храни с думите на вярата и на доброто учение, което ти последва. Скверни и бабешки измислици отбягвай, а се упражнявай в благочестие. Телесното упражнение за малко е полезно, а благочестието е полезно за всичко, понеже съдържа обещание за сегашния и за бъдещия живот. Тези думи са верни и заслужават да се възприемат напълно. 10 Затова се трудим и хули търпим, защото се надяваме на живия Бог, Който е Спасител на всички хора, а най-вече на вярващите.

11 Така заръчвай, това и поучавай. 12 Никой да не подценява младостта ти, но бъди образец за вярващите чрез слово, поведение, любов, дух[a], вяра и чистота. 13 Докато дойда, посвети се на четене на Писанието, наставление и поучаване. 14 Не пренебрегвай благодатната дарба, която е у тебе и ти бе дадена чрез пророческо слово с възлагане ръцете на църковните предстоятели върху тебе. 15 Грижи се за това, на това се посвети, за да бъде успехът ти явен за всички. 16 Внимавай за самия себе си, както и за учението. Постоянствай в тези неща, защото като постъпваш така, ще спасиш и себе си, и слушателите си.

Footnotes:

  1. 4:12 В някои ръкописи липсва: „дух“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes