A A A A A
Bible Book List

Първо Тимотей 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Изисквания към епископите и дяконите

Верни са тези думи: стреми ли се някой към епископство, той желае добро служение. Ето защо епископът трябва да е безукорен, мъж на една жена[a], въздържан, благоразумен, скромен, гостоприемен, способен да поучава. Да не бъде пияница, побойник, користолюбов[b], а кротък, миролюбив и безкористен. Да може да управлява добре своя дом и да държи децата си в послушание и уважение към всички; защото който не умее да управлява собствения си дом, как ще се грижи за Божията църква? Да не е новопокръстен, за да не се възгордее и да бъде осъден, както дяволът. Той трябва да е с добро име сред хората извън църквата, за да не бъде укоряван и да не падне в примката на дявола.

Дяконите също трябва да бъдат почтени, да не са двулични, да не са пристрастени към вино, нито користолюбиви, да съхраняват с чист живот тайнството на вярата. 10 И те трябва първо да бъдат изпитвани, та после, ако са безукорни, да стават дякони. 11 Също и жените трябва да бъдат почтени, не клеветници, сдържани и верни във всичко. 12 Дяконите трябва да бъдат всеки мъж на една жена[c], добре да ръководят децата си и дома си. 13 Защото тези, които са служили добре като дякони, си спечелват добро име и придобиват голяма увереност във вярата в Иисус Христос.

Тайнството на вярата

14 Това ти пиша, като се надявам скоро да дойда при тебе. 15 В случай че се забавя, да знаеш как трябва да постъпваш в Божия дом[d], който е църква на живия Бог, стълб и основа на истината. 16 И наистина, велико е тайнството на благочестивата вяра: Бог[e] се яви в плът, засвидетелстван беше от Духа, видян от ангели, проповядван между народи, приет беше с вяра в света, възнесе се в слава.

Footnotes:

  1. 3:2 Т.е. само един път женен.
  2. 3:3 В някои ръкописи липсва: „користолюбив“.
  3. 3:12 Т.е. само един път женен.
  4. 3:15 Т.е. общността от вярващи.
  5. 3:16 В някои ръкописи: „Той“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes