A A A A A
Bible Book List

Първо Летописи 21 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Преброяване на израилтяните

21 Но Сатана се надигна против Израил и подбуди Давид да извърши преброяване на израилтяните. И Давид се обърна към Йоав и към народните водачи с думите: „Идете, пребройте израилтяните от Вирсавия до Дан и ми съобщете, за да знам броя им.“ А Йоав отговори: „Дано Господ умножи народа Си сто пъти повече, отколкото е! Господарю мой, царю, нима всички те не са служители на господаря ми? Защо моят господар желае това? Защо това да се сметне за грях на Израил?“ Но царската заповед надделя над думите на Йоав. И така, Йоав тръгна и като обходи целия Израил, се върна в Йерусалим. След това Йоав предаде на Давид списъка на преброения народ. И целият Израил беше един милион и сто хиляди мъже, а юдеите – четиристотин и седемдесет хиляди: тези, които можеха да държат меч. Сред тях той не преброи левитите и потомците на Вениамин, защото царската заповед не се нравеше на Йоав.

Но стореното не беше угодно на Бога и Той наказа Израил. Тогава Давид се обърна към Бога: „Съгреших, като извърших това; но сега прости вината на Своя раб, защото постъпих твърде безразсъдно.“ И Господ каза на Гад, Давидовия ясновидец: 10 „Иди и кажи на Давид: ‘Така казва Господ: «Три наказания ти предлагам; избери си едно от тях и Аз ще те накажа с него»’.“ 11 Гад дойде при Давид и му рече: „Така казва Господ: ‘Избери си едно наказание: 12 три години глад или три месеца да те преследват враговете ти и техният меч да те достига, или три дена Господен меч и мор по земята и Господен ангел да погубва наред из пределите на Израил.’ Помисли какво да отговоря на Онзи, Който ме е изпратил.“ 13 А Давид отговори на Гад: „Много ми е тежко! Но по-добре да съм в ръцете на Господа – голяма е Неговата милост, само да не падна в човешки ръце.“

14 И Господ прати мор на Израил и погинаха седемдесет хиляди израилтяни. 15 Бог изпрати ангел в Йерусалим, за да го изтреби; но когато той започна да изтребва, Господ видя и се разкая за злото, и каза на ангела, който изтребваше: „Стига вече, свали ръката си!“ А в това време Господният ангел беше над хармана на йевусееца Орна.

16 Давид повдигна очи и видя Господния ангел да стои между земята и небето, в ръката си с изваден меч, прострян над Йерусалим. Тогава Давид и първенците, покрити с вретища, паднаха в поклон. 17 И Давид се обърна към Бога: „Нали аз заповядах да преброят народа? Аз съгреших, аз сторих зло. А тези овце какво са сторили? Господи, Боже мой! Нека наказанието Ти е върху мене и върху моя бащин дом, а не върху Твоя народ, за да не погине той!“

Определяне място за храм

18 Тогава Господният ангел заповяда на Гад да каже на Давид да отиде и да издигне жертвеник на Господа върху хармана на йевусееца Орна. 19 И така, Давид отиде, както от името на Господа му говори Гад. 20 Орна се обърна и видя ангела, и четиримата му синове, които бяха с него, се скриха веднага. Тогава Орна вършееше жито. 21 Когато Давид идваше към него, Орна го видя, излезе от хармана и се поклони на Давид ниско до земята. 22 И Давид му каза: „Дай ми мястото, където е този харман, за да издигна върху него жертвеник на Господа, за да престане изтребването на народа. Продай ми го за толкова, колкото струва.“ 23 А Орна отговори на Давид: „Вземи го и нека моят господар, царят, направи това, което трябва; ето давам и воловете за всеизгаряне, диканите – за дърва, и житото – за принос; всичко това подарявам.“ 24 Цар Давид каза на Орна: „Не, аз искам да купя това от тебе за колкото струва, защото няма да принеса на Господа твой имот и няма да принасям като всеизгаряне нещо, взето безплатно.“ 25 Давид плати на Орна за онова място шестстотин сикли злато. 26 И издигна Давид жертвеник на Господа и принесе всеизгаряния и мирни жертви. Тогава призова Господа и Той му отговори от небето с огън, който падна върху жертвеника за всеизгаряния. 27 След това Господ заповяд на ангела да върне меча в ножницата си.

28 Когато Давид видя, че Господ го послуша на хармана на йевусееца Орна, започна да принася там жертви, 29 защото по това време скинията на Господа, която Мойсей направи в пустинята, и жертвеникът за всеизгаряния се намираха на Гаваонската височина, 30 а Давид не можеше да отиде там и да се допита до Бога, понеже се страхуваше от меча на Господният ангел.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes