A A A A A
Bible Book List

Първо Летописи 19 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Война с амонците и сирийците

19 След това царят на амонците Наас умря и вместо него се възцари синът му. Тогава Давид каза: „Ще бъда благосклонен към Анон, Наасовия син, понеже баща му показа благосклонност към мене.“ И Давид изпрати свои хора да го утешат от мъката по баща му. Но когато Давидовите слуги дойдоха в земята на амонците при Анон, за да го утешат, амонитските водачи попитаха Анон: „Нима мислиш, че от почит към баща ти Давид е изпратил при тебе утешители? Нима слугите му не са дошли тук, за да разузнаят и огледат земята, за да я нападнат?“ Тогава Анон хвана пратениците на Давид, обръсна ги, подряза дрехите им наполовина до кръста и ги отпрати. Някои известиха на Давид за стореното с неговите пратеници. А Давид изпрати хора да ги посрещнат и тъй като бяха така унизени, нареди да им предадат от името на царя: „Останете в Йерихон, докато пораснат брадите ви, и тогава се върнете.“

И когато амонците разбраха, че са станали омразни на Давид, Анон и амонците изпратиха хиляда таланта сребро, за да си наемат колесници и конници от Месопотамия, от Сирия на Маах и от Сува. И наеха също тридесет и две хиляди колесници и царя на Маах с народа му. Те дойдоха и се разположиха на стан пред Медева. Събраха се и амонците от своите градове и излязоха на война. Когато чу за това, Давид изпрати Йоав с цялата войска боеспособни мъже. Амонците излязоха и се наредиха за битка пред градските порти, а царете, които дойдоха, застанаха отделно в открито поле.

10 Като видя бойния им ред пред и зад себе си, Йоав извика част от отбраните мъже на Израил и ги разположи срещу сирийците; 11 а останалия народ повери на брат си Авеса, за да застанат срещу амонците. 12 След това Йоав нареди: „Ако сирийците надделеят над мене, ще ми дойдеш на помощ; ако амонците надделеят над тебе, тогава аз ще ти помогна. 13 Бъди смел и нека твърдо да браним народа си и градовете на нашия Бог; а Господ да стори това, което Му е угодно.“

14 И така, Йоав и хората му влязоха в битка срещу сирийците и те побягнаха пред него. 15 А когато амонците видяха, че сирийците бягат, и те побягнаха пред брат му Авеса и се оттеглиха в града. Тогава Йоав се върна в Йерусалим.

16 Сирийците, като видяха, че са победени от Израил, пратиха пратеници за помощ при сирийците отвъд река Ефрат; те бяха предвождани от Совак, военачалника на Адраазар. 17 Щом известиха за това на Давид, той събра всички израилтяни и се изправи срещу сирийците за бой. Давид влезе в битка със сирийците и те се сражаваха. 18 Но сирийците бяха прогонени от израилтяните и при преследването Давид изтреби седем хиляди колесници на сирийците и четиридесет хиляди пехотинци. Уби и военачалника Совак. 19 Слугите на Адраазар, като видяха, че бяха победени от Израил, сключиха мир с Давид и му се подчиниха. А сирийците се отказаха да помагат на амонците.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes