A A A A A
Bible Book List

Първо Летописи 10 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Царуване на Давид

Последни дни и смърт на Саул

10 А когато филистимците излязоха на война с Израил, израилтяните побягнаха от филистимците и бяха избити на планината Гелвуй. Филистимците преследваха Саул и неговите синове и убиха Йонатан, Авинадав и Мелхисуй, синове на Саул. Битката около Саул се ожесточи, стрелците се целеха в него и го раниха. Тогава Саул каза на своя оръженосец: „Изтегли меча си и ме прободи с него, за да не дойдат тези необрязани и да се поругаят с мене!“ Но понеже оръженосецът от уплаха не се решаваше, Саул взе меча си и падна върху него. Оръженосецът му, като видя, че Саул умря, сам падна върху меча си и умря. Така умряха Саул и тримата му синове, а заедно с него умря и целият му род! Когато израилтяните в долината видяха, че всички бягат и че Саул и синовете му са мъртви, напуснаха градовете си и избягаха. Филистимци дойдоха и се заселиха в тях.

На другия ден, когато филистимците се върнаха, за да обират плячката от убитите, намериха Саул и синовете му, загинали на Гелвуйската планина. И като го съблякоха, взеха главата и оръжието му и ги разпратиха по филистимската земя, за да разгласят това пред народа и пред своите идоли. 10 Оръжието му оставиха в светилището на божествата си, а главата му приковаха в храма на Дагон. 11 Когато жителите на Явис в Галаад чуха всичко, което бяха извършили филистимците със Саул, 12 събраха се всички храбри мъже и отидоха да вземат телата на Саул и неговите синове. Те донесоха костите им в Явис, погребаха ги под местния дъб и постиха седем дена.

13 Така умря Саул заради беззаконието, което стори пред Господа. Той не се съобрази с Господните думи, допита се чрез магьосница до зли духове, 14 а не потърси Господа. Затова Той го умъртви и предаде царството на Давид, Йесеевия син.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes