A A A A A
Bible Book List

Първо Йоаново 5 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Вярата – победа над света

Всеки, който вярва, че Иисус е Христос, е Божие дете. И всеки, който обича Родилия, обича и Родения от Него. По това познаваме, че обичаме Божиите деца – като обичаме Бога и спазваме Неговите заповеди. Защото любовта към Бога се състои в това: да спазваме заповедите Му. А Неговите заповеди не са тежки. Защото всеки, който е дете на Бога, побеждава света. И тази е силата[a], която победи света – нашата вяра. Кой побеждава света, ако не този, който вярва, че Иисус е Божият Син?

Божието свидетелство за Сина

Този е Иисус Христос, Който дойде чрез вода и кръв, както и чрез Духа[b] – не само чрез вода, а чрез вода и кръв. И Духът е, Който свидетелства, понеже Духът е истината[c]. Защото три са, които свидетелстват[d]: духът, водата и кръвта; и трите свидетелстват за едно. Ако приемаме човешкото свидетелство, Божието свидетелство е по-голямото, защото е Божие свидетелство, с което Бог свидетелства за Своя Син. 10 Който вярва в Сина Божий, има това свидетелство у себе си. Който не вярва в Бога, прави Го лъжец, защото не е повярвал в свидетелството, с което Бог е свидетелствал за Своя Син. 11 А свидетелството е това, че Бог ни е дарил вечен живот и този живот е чрез Неговия Син. 12 Който има Сина Божий, има този живот. Който няма Сина Божий, няма този живот.

Вярата и вечният живот

13 Това писах на вас, вярващите в Сина Божий, за да знаете, че имате вечен живот, и да вярвате в Сина Божий[e]. 14 И дръзновението, което имаме пред Него, се състои в това, че ако молим за нещо по Неговата воля, Той ни слуша. 15 И ако знаем, че Той ни слуша, за каквото молим, знаем и че получаваме, каквото сме Го помолили.

16 Ако някой види своя брат да съгрешава с грях, който не води към смърт, нека се моли и Бог ще даде живот на такъв – именно на такива, които съгрешават с грях, който не води към смърт. Има смъртен грях – не за него казвам да се моли. 17 Всяка неправда е грях, но има грях, който не води към смърт.

18 Знаем, че всеки, който е дете на Бога, не съгрешава, но Роденият от Бога го пази и лукавият не се докосва до него. 19 Знаем, че ние принадлежим на Бога и че цял свят лежи в злото. 20 Знаем също, че Божият Син дойде и ни даде разум, за да познаем истинския Бог. И ние пребъдваме в истинския Бог – в Неговия Син Иисус Христос. Той е истински Бог и вечен живот.

21 Дечица, пазете себе си от идолите. Амин.

Footnotes:

  1. 5:4 Букв. победата.
  2. 5:6 В някои ръкописи липсва: „както и чрез Духа“.
  3. 5:6 В Цариградската Библия текстът: „И Духът е, Който свидетелства, понеже Духът е истината“ е 5:7, а 5:7 е част от 5:8.
  4. 5:7 В някои ръкописи е добавено: „на небето: Отец, Слово и Свети Дух; и Тези Тримата са Едно. 8а И три са, които свидетелстват на земята“.
  5. 5:13 В някои ръкописи липсва: „и да вярвате в Сина Божий“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes