A A A A A
Bible Book List

Притчи 2 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Мъдростта е съкровище и закрила

Сине, ако приемеш думите ми и спазваш заповедите ми у себе си, да наклониш ухото си към мъдростта и да склониш сърцето си към разбиране; ако призоваваш знанието и извисяваш гласа си за разбиране, ако го търсиш като сребро и го издирваш като скрито съкровище, ще разбереш страха Господен и ще намериш знание за Бога. Защото Господ дава мъдрост и от устата Му излизат знание и разум. Той запазва спасение за праведните; Той е щит за постъпващите непорочно. Той бди над пътищата на правосъдието и пази пътя на Своите благочестиви.

Тогава ще разбереш правдата и правосъдието, правотата и всяка добра пътека. 10 Защото мъдростта ще влезе в сърцето ти и знанието ще бъде наслада за твоята душа. 11 Тогава разсъдливостта ще те пази, благоразумието ще те закриля, 12 за да те избави от пътя на злото, от човек, който говори развратено, 13 от онези, които изоставят пътеките на правдата, за да вървят по пътя на тъмнината; 14 от онези, които се радват да вършат зло, възхищават се от развратеността на злото, 15 чиито пътища са криви и в заблуда вървят по тях; 16 за да те спаси от жена на друг, от чужда, която подхлъзва с думи, 17 която е изоставила другаря на младостта си и е забравила завета на своя Бог, 18 така че домът ѝ води надолу към смъртта и пътеките ѝ – към мъртъвците; 19 никой, който влезе в нейния дом, не се връща и не достига пътищата на живота.

20 Затова върви по пътя на добрите и опазвай пътеките на праведните; 21 защото праведните ще населяват земята и непорочните ще обитават по нея, 22 а нечестивите ще бъдат изтребени от земята и коварните ще бъдат изтръгнати от нея.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes