A A A A A
Bible Book List

Послание на Яков 5 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Предупреждение към богатите

Чуйте сега, вие, богатите: плачете и ридайте за бедите, които идват върху вас! Богатството ви изгни, молци проядоха дрехите ви. Вашето злато и сребро ръждясаха и ръждата им ще бъде свидетелство против вас и ще изяде плътта ви като огън – събрали сте си съкровища за последните дни! Ето заплатата, от която сте лишили работниците, които ожънаха нивите ви, вика към небето и виковете на жътварите стигнаха до ушите на Господ Саваот[a]. Живяхте разкошно на земята, наслаждавахте се и се угоихте[b] като за ден на заколение. Осъдихте и убихте праведника, който не ви се противи.

Съвети за търпение

И тъй, братя, бъдете търпеливи, докато дойде Господ. Ето земеделецът очаква ценния плод от земята и заради него е търпелив, докато падне дъжд наесен и напролет. Бъдете и вие така търпеливи! Нека укрепнат сърцата ви, защото пришествието на Господа наближава. Не се оплаквайте един от друг, братя, за да не бъдете съдени. Ето Съдията стои пред вратата. 10 Братя мои, вземете за пример на тежко страдание и дълго търпение пророците, които говориха в името на Господа. 11 Търпеливите ние смятаме за блажени. Вие сте слушали за търпението на Йов и видяхте какъв край му отреди Господ, защото Господ е изпълнен с милост и състрадание.

12 Но преди всичко, братя мои, не се кълнете нито в небето, нито в земята, нито с друга някаква клетва. Вашето „да“ да бъде „да“ и вашето „не“ – „не“, за да не заслужите осъждане.

Усърдната молитва и изцелението

13 Страда ли някой сред вас, нека се моли; весел ли е някой, нека възпява Бога. 14 Болен ли е някой сред вас, нека повика църковните презвитери, за да се помолят над него и да го помажат с елей в името на Господа. 15 И молитвата с вяра ще изцели болния и Господ ще го вдигне. И ако е сторил грехове, ще му се простят. 16 Изповядвайте си един на друг греховете и се молете един за друг, за да се изцелите. Голяма сила има усърдната молитва на праведника. 17 Илия беше човек също като нас. Той отправи молитва да няма дъжд и не валя дъжд на земята три години и шест месеца. 18 После пак се помоли: и небето даде дъжд, и земята принесе своя плод.

19 Братя, ако някой сред вас се отклони от истината и друг отново го върне, 20 нека да знае, че който е върнал грешник от лъжливия му път, ще спаси душата му от смърт и ще покрие[c] много грехове.

Footnotes:

  1. 5:4 Т.е. Бог на небесните сили.
  2. 5:5 Букв. угоихте сърцата си.
  3. 5:20 Т.е. ще допринесе за опрощаване.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes