A A A A A
Bible Book List

Левит 24 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Закони за обредите и нравствеността

24 Господ рече още на Мойсей: „Заповядай на израилтяните да ти донесат изстискан от маслини чист елей за светене, за да гори постоянно светилникът. Аарон трябва да го поставя отвън, пред завесата на ковчега на откровението в скинията на събранието, за да свети всяка вечер до сутринта пред Господа; това да бъде вечен закон за всичките ви поколения; той трябва редовно да пали кандилницата на светилника от чисто злато пред Господа.

Вземи и пшенично брашно, от което да опечеш дванадесет хляба; всеки хляб да бъде две десети от ефа; постави ги в два реда, по шест в ред, на трапезата от чисто злато пред Господа. И сложи на всеки ред чист тамян; той ще бъде върху хляба възпоменание за жертвата, принесена на Господа. Всеки съботен ден свещеникът да слага тези хлябове пред Господа; това е вечен завет за израилтяните. Те ще бъдат за Аарон и синовете му, за да ги ядат на свято място, защото са велика светиня за тях от Господните жертви; това е вечен закон.“

10 Тогава пред израилтяните излезе синът на една израилтянка, бащата на когото беше египтянин, и се скара в стана с един израилтянин; 11 майка му се казваше Саломит, дъщеря на Даври, от Дановото племе. Синът на израилтянката започна да хули името на Господа и да злослови. Тогава го заведоха при Мойсей 12 и го поставиха под стража, докато им бъде съобщена волята на Господа.

13 И Господ каза на Мойсей: 14 „Изведи вън от стана онзи, който е злословил; и всички, които са чули, нека сложат ръцете си на главата му и цялото общество да го убие с камъни. 15 И заповядай на израилтяните: ‘Който злослови против своя Бог, ще понесе греха си; 16 който хули името на Господа, трябва да умре. Цялото общество да го убие с камъни; бил той пришълец или местен, ако започне да хули името на Господа, да бъде умъртвен.

17 Който убие човек, да бъде умъртвен; 18 и който убие добитък, да го заплати; живот за живот. 19 Ако някой увреди тялото на ближния си, да му се направи същото, каквото той е направил: 20 строшено за строшено, око за око, зъб за зъб; каквото той е причинил на човека, такова и на него да му бъде направено. 21 Който убие добитък, да го заплати, а който убие човек, да бъде умъртвен. 22 Един закон да имате – както за пришълеца, така и за местния, защото Аз съм Господ, вашият Бог.’“

23 Мойсей каза това на израилтяните; и те изведоха онзи, който беше богохулствал, извън лагера и го убиха с камъни; израилтяните направиха, както Господ беше заповядал на Мойсей.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes