A A A A A
Bible Book List

Левит 16 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Денят на очистване от грехове

16 След смъртта на двамата Ааронови синове, които умряха, след като пристъпиха пред Господа с чужд огън, Господ рече на Мойсей: „Кажи на брат си Аарон да не влиза по всяко време в светилището зад завесата на очистилището, което е върху ковчега, за да не умре; защото Аз ще се явявам над светилището в облак. Ето с какво трябва да влиза Аарон в светилището: с теле в жертва за грях и овен за всеизгаряне; да облича свещения ленен хитон, да носи ленени долни дрехи на тялото си, да се опасва с ленен пояс и да носи ленен кидар на главата си: това са свещени одежди; и след като измие тялото си с вода, нека се облече в тях. И от обществото на израилтяните да вземе два козела в жертва за грях и един овен за всеизгаряне.

Аарон да принесе телето в жертва за грях за него и да очисти себе си и дома си. Да вземе също двата козела и да ги постави пред Господа при входа на скинията на събранието. Тогава Аарон да хвърли жребий за двата козела: един жребий за Господа и другия жребий – за отпускане. И да доведе Аарон козела, върху който е паднал жребият за Господа, и да го принесе в жертва за грях; 10 а козела, върху който е паднал жребият за отпускане, да представи жив пред Господа, за да извърши над него очистване и да го изпрати в пустинята за отпускане.

11 После Аарон да доведе телето в жертва за грях за него, да очисти себе си и дома си и да заколи принесеното за грях теле, понеже то е за него. 12 След това да вземе кадилница, пълна с разгорени въглени от жертвеника, който е пред Господа, и пълни шепи с благоуханен тамян и да го внесе вътре зад завесата; 13 и да сложи тамяна на огъня пред Господа, за да покрие димът от тамяна очистилището, което е над ковчега на откровението, за да не умре. 14 Да вземе също от кръвта на телето и да поръси с пръста си източната част на очистилището; а пред очистилището да поръси от кръвта седем пъти с пръста си.

15 Тогава да заколи козела в жертва за грях за народа и да внесе кръвта му вътре зад завесата; и с кръвта му да извърши същото, каквото е извършил с кръвта на телето – да поръси с нея над очистилището и пред очистилището. 16 Така да очисти светилището от нечистотата на израилтяните и от престъпленията им, и от всичките им грехове; така трябва да постъпи и със скинията на събранието, която се намира сред тяхната нечистота. 17 Когато влиза да очисти светилището, докато не излезе, не трябва да има никой в скинията на събранието. Така той ще очисти себе си, дома си и цялото общество на Израил. 18 След това да пристъпи към жертвеника, който е пред Господа, и да го очисти, като вземе от кръвта на телето и от кръвта на козела и да помаже жертвеника наоколо; 19 и да поръси седем пъти върху него от кръвта с пръста си, за да го очисти и от нечистотата на израилтяните, и да го освети.

20 И като очисти светилището, скинията на събранието и жертвеника, да доведе живия козел; 21 и Аарон да положи двете си ръце върху главата на живия козел, да изповяда над него всички беззакония на израилтяните, всичките им престъпления и всичките им грехове и да го изпрати с определен за това човек в пустинята. 22 И като пусне козела в пустинята, козелът ще понесе на себе си всичките им беззакония в необитаема земя.

23 Тогава Аарон да влезе в скинията на събранието, да съблече ленените одежди, в които се е облякъл при влизането си в светилището, и да ги остави там. 24 И като измие тялото си с вода на свято място, да облече дрехите си, да излезе и да извърши всеизгаряне за себе си и всеизгаряне за народа, и така да очисти себе си и народа. 25 А тлъстината от жертвата за грях да изгори с дим върху жертвеника. 26 И онзи, който е отвел козела за отпускане, да изпере дрехите си, да измие тялото си с вода и тогава може да влезе в стана. 27 А телето в жертва за грях и козелът в жертва за грях, чиято кръв е била внесена за очистване на светилището, да бъдат изнесени извън стана, а кожата им, месото им и нечистотиите им да бъдат изгорени в огън. 28 Онзи, който ги изгори, да изпере дрехите си, да измие тялото си с вода и тогава може да влезе в стана.

29 И това да бъде наредба за вас завинаги: в седмия месец, на десетия ден от месеца да смирите душите си и да не вършите никаква работа – нито местен жител, нито пришълец, който се е заселил между вас; 30 защото в този ден се извършва очистване за вас, за да се очистите от всичките си грехове, за да сте чисти пред Господа. 31 Това е събота – ден за пълна почивка за вас, за да смирите душите си; това е наредба завинаги. 32 А очистването да се извършва от онзи свещеник, който бъде помазан и посветен да свещенодейства вместо баща си; той да облече ленени одежди, свещени одежди; 33 и да очисти Светая Светих и скинията на събранието, да очисти жертвеника, да извърши очистване на свещениците и на целия събран народ. 34 Това да бъде за вас вечен закон: веднъж в годината да се извършва очистване на израилтяните от всичките им грехове.“

И Аарон постъпи, както Господ беше заповядал на Мойсей.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes