Add parallel Print Page Options

48 Ово су имена племена. Део од крајњег севера путем за Етлон до Лево-Амата све до Асар-Енана и северне границе Дамаска према Амату – од источне границе до запада – припада Дану.

Асиру припада део који је на граници са Даном, од истока до запада.

Део од Асирове границе, од источне стране до западне, припада Нефталиму.

Део од Нефталимове границе, од источне стране до западне, припада Манасији.

Део од Манасијине границе, од источне стране до западне, припада Јефрему.

Део од Јефремове границе, од источне стране до западне, припада Рувиму.

Део од Рувимове границе, од источне до западне стране, припада Јуди.

Део од Јудине границе, од источне до западне стране, одвојићете за принос. Нека буде двадесет пет хиљада лаката[a] у ширину. Његова дужина, од источне до западне стране, нека буде једнака једном од племенских делова. Светилиште биће усред њега.

Дужина приноса који ћете одвојити за Господа биће двадесет пет хиљада лаката, а ширина десет хиљада лаката[b]. 10 Тај део ће бити свети принос за свештенике. Нека буде дугачак десет хиљада лаката према северу и десет хиљада лаката према западу. Ширина нека му буде двадесет пет хиљада лаката према југу. Светилиште нека буде усред њега. 11 То ће бити за посвећене свештенике, Садокове потомке, који су ми верно служили, и нису застранили као остали Левити, када су Израиљци застранили. 12 Њима ће припасти део од приноса земље, најсветији део, уз границу Левита.

13 Уз свештеничке границе нека Левити имају део од двадесет пет хиљада лаката у дужину, и десет хиљада лаката у ширину. Укупна дужина нека буде двадесет пет хиљада, а ширина десет хиљада лаката. 14 Нека ништа од тога не продају нити размењују. Нека тај најбољи део земље не преносе на неког другог, јер је свет Господу.

15 Преосталих пет хиљада лаката[c] ширине и двадесет пет хиљада лаката дужине је световни део који припада граду за куће и пашњаке. Град ће бити усред њега. 16 Ово су његове мере: четири хиљаде пет стотина лаката на северној страни, четири хиљаде пет стотина лаката на јужној страни, четири хиљаде пет стотина лаката на источној страни, и четири хиљаде пет стотина лаката на западној страни. 17 Пашњаци ће бити две стотине педесет лаката[d] на северу, две стотине педесет на југу, две стотине педесет на истоку, и две стотине педесет на западу. 18 Остатак дужине уз свети део биће десет хиљада лаката на исток и десет хиљада на запад. Налазиће се уз свети део, а што роди од њега, нека буде за храну градским слугама. 19 Градски радници који га буду обрађивали нека буду из Израиљевих племена. 20 Сав принос биће четвороугласт: двадесет пет хиљада лаката са двадесет пет хиљада лаката. То ћете одвојити као свети принос за градски посед.

21 Кнезу ће припасти оно што остане с обе стране светог дела и градске имовине: двадесет пет хиљада лаката од светог дела до источне границе, и двадесет пет хиљада лаката на западу према западној граници. Оба та дела уз границу Израиљевих племена припадају кнезу. Светилиште Дома нека буде усред тога. 22 Посед Левита и градски посед биће усред дела које припада кнезу, између Јудине и Венијаминове границе. То ће бити кнежево.

23 Остала племена: од источне до западне стране – Венијаминов део.

24 Уз Венијаминову границу, од источне до западне стране – Симеунов део.

25 Уз Симеунову границу, од источне до западне стране – Исахаров део.

26 Уз Исахарову границу, од источне до западне стране – Завулонов део.

27 Уз Завулонову границу, од источне до западне стране – Гадов део.

28 Уз Гадову границу, с јужне стране према југу, граница иде од Тамара до вода Мериве кадиске, дуж потока до Великог мора. 29 То је земља коју ћете жребом разделити Израиљевим племенима. То су њихови делови – говори Господ Бог.

30 Ово су градски излази: на северној страни, у дужини од четири хиљаде пет стотина лаката, 31 биће троја врата. Врата ће носити имена Израиљевих племена: врата Рувимова, Врата Јудина и Врата Левијева.

32 И на источној страни, у дужини од четири хиљаде пет стотина лаката, биће троја врата: врата Јосифова, Врата Венијаминова и Врата Данова.

33 На јужној страни, у дужини од четири хиљаде пет стотина лаката, биће троја врата: врата Симеунова, Врата Исахарова и Врата Завулонова.

34 На западној страни, у дужини од четири хиљаде пет стотина лаката, биће троја врата: врата Гадова, Врата Асирова и Врата Нефталимова.

35 Свуда унаоколо: осамнаест хиљада лаката[e]. Град ће се од тог дана звати:

Господ је овде.“

Footnotes

  1. 48,8 Око 12,5 km.
  2. 48,9 Око 5 km.
  3. 48,15 Око 12,5 km.
  4. 48,17 Око 125 m.
  5. 48,35 Око 9 km.