Add parallel Print Page Options

Свето подручје

45 Када будете делили земљу у наследство, принесите принос Господу, свети део од земље, двадесет пет хиљада лаката дугачак[a], и двадесет[b] хиљада лаката широк[c]. То нека буде свето подручје на целом том простору. Од овог, нека се за Светињу одвоји четвртаста површина од пет стотина лаката са пет стотина лаката, и чистина од педесет лаката[d] око ње. У овом подручју, измери двадесет пет хиљада лаката у дужину и десет хиљада лаката у ширину где ће бити Светилиште – Светиња над светињама. То ће бити свети део земље за свештенике, служитеље Светилишта – који приступају да служе Господу. То ће бити место за њихове куће, и свето место за Светилиште. А двадесет пет хиљада лаката у дужину и десет хиљада у ширину нека припадне у посед Левитима, служитељима Дома, са градовима у којима ће живети.[e]

Граду у посед дајте пет хиљада лаката у ширину и двадесет пет хиљада у дужину поред светог подручја; то нека буде за сав дом Израиљев.

Кнезу нека припадне део с обе стране светог подручја и градског поседа, и дуж светог подручја и градског поседа, са западне стране на запад, и са источне стране на исток, а дужина нека буде једнака сваком од тих делова од западне до источне границе. Та земља нека буде његова имовина у Израиљу. Тада моји кнезови неће више угњетавати мој народ, него ће дати земљу дому Израиљевом по њиховим племенима.

Говори Господ Бог: доста више, кнезови израиљски! Оставите се неправде и насиља, па чините што је право и праведно. Престаните да одузимате земљу мом народу – говори Господ Бог. 10 Мерите исправном вагом, с поштеном ефом[f] и с поштеним ватом. 11 Ефа и ват нека буду исте мере: ват нека износи једну десетину хомера, и ефа нека износи једну десетину хомера. Дакле, нека и ефа и хомер износе једну десетину хомера. 12 Шекел[g] нека износи двадесет гера, а мина нека износи двадесет гера, двадесет пет шекела, и петнаест шекела.

Приноси

13 Ово је принос који ћете приносити: једну шестину ефе[h] од сваког хомера пшенице и једну шестину ефе од сваког хомера јечма. 14 А за уље је ова уредба: ват је мера за уље. Нека од сваког кора иде једна десетина вата, пошто у кору, као и у вату, има десет вата. 15 А од ситне стоке, од сваких две стотине грла са Израиљевих пашњака, нека се принесе једно грло. Све то нека се приноси као житна жртва, жртва свеспалница и жртва мира, да се за њих изврши откупљење – говори Господ. 16 Сав народ земље нека предаје овај принос Израиљевом кнезу. 17 А кнез је задужен за жртве свеспалнице, житне жртве и жртве изливнице приликом празника, за младине и суботе, и за све светковине дома Израиљевог. Нека он обезбеди жртву за грех, житну жртву, жртву свеспалницу и жртву мира, да се изврши откупљење за дом Израиљев.

18 Говори Господ Бог: првог месеца, првог дана, узми једног јунца без мане и очисти Светилиште. 19 Нека свештеник узме нешто крви од те жртве за грех, и њоме помаже довратке Дома и четири угла појаса жртвеника, и довратке врата унутрашњег дворишта. 20 Исто то чини седмог дана у месецу за свакога ко ненамерно згреши. Тако ћете извршити откупљење Дома.

21 А четрнаестог дана првог месеца, прослављајте Пасху, седмодневни празник. Нека се тада једу бесквасни хлебови. 22 Тог дана нека кнез принесе јунца, жртву за грех, за себе и за народ земље. 23 Нека током седам дана празника приноси као жртву свеспалницу Господу седам јунаца и седам овнова без мане, сваки дан тих седам дана, и једног јарца дневно као жртву за грех. 24 Нека кнез обезбеди и житну жртву од једне ефе за сваког јунца, једну ефу за сваког овна и хин[i] уља на сваку ефу.

25 Седмог месеца, петнаестог дана месеца, на празник, нека седам дана чини онако како је чинио са жртвом за грех, жртвом свеспалницом, житном жртвом и уљем.

Footnotes

  1. 45,1 Око 12,5 km.
  2. 45,1 Овако је према Септуагинти, а према јеврејском тексту десет хиљада.
  3. 45,1 Око 10 km.
  4. 45,2 Око 250 m х 250 m и чистина од око 25 m.
  5. 45,5 Овако је према Септуагинти, а према јеврејском тексту служитељима Дома нека припадне двадесет соба.
  6. 45,10 1 ефа око 22 l.
  7. 45,12 Око 11,5 gr.
  8. 45,13 Око 2,7 kg.
  9. 45,24 Око 4 l.