Add parallel Print Page Options

Божија слава се враћа у Дом

43 Човек ме је онда довео на врата која гледају на исток. Уто, Слава Бога Израиљевог дође са истока. Хук јој је био као хук силних вода, а земља се сијала од његове славе. Виђење које сам видео, било је слично виђењу које сам видео када сам дошао да навестим уништење града[a], и слично виђењу које сам видео на реци Хевару. Ја падох ничице.

Слава Господња је дошла у Дом на врата која гледају на исток. Тада ме је Дух понео и довео ме у унутрашње двориште. А тамо, слава Господња испунила Дом.

Док је онај човек стајао поред мене, чуо сам да ми неко говори из Дома. Рекао ми је: „Сине човечији, ово је место мог престола, и место где ћу заувек положити стопе својих ногу усред народа израиљског. Дом Израиљев и њихови цареви неће више каљати моје свето име својим блудним делима и мртвим телима својих царева када умру. Они су поставили свој праг поред мог прага, своје довратнике поред мојих довратника, и ништа осим зида између мене и њих. Тако су окаљали моје свето име својим гадостима које су учинили, па сам их затро у свом гневу. Стога, нека уклоне преда мном своје блудничење и мртва тела својих царева на својим узвишицама, и ја ћу заувек пребивати међу њима.

10 А ти, сине човечији, опиши Дом дому Израиљевом, да се постиде своје кривице. Они нека узму мере за његов нацрт. 11 Ако се постиде за све што су учинили, тада им саопшти нацрт и изглед Дома, његове излазе и улазе – целокупни нацрт – и сва упутства и законе за целокупни нацрт. Напиши им на њихове очи како би се држали целокупног нацрта и извршили сва упутства.

12 Ово је закон о Дому: сва околина око врха горе биће најсветија светиња. То је закон о Дому.

Жртвеник

13 А ово су мере за жртвеник у лактовима[b] (сваки лакат износи лакат и подланицу[c]): подножје ће бити лакат високо и лакат широко, а оквир који га уоквирује – један педаљ[d]. А ово је висина жртвеника: 14 од подножја на земљи до доњег појаса – два лакта, а у ширину један лакат; а од мањег појаса до већег четири лакта, а у ширину лакат[e]. 15 Огњиште жртвеника нека буде четири лаката[f] дуго, а са огњишта жртвеника нека се дижу на горе четири рога. 16 Само огњиште жртвеника нека буде дванаест лаката дуго и дванаест лаката широко. Нека буде четвороугласт. 17 А појас нека буде четрнаест лаката дуг и четрнаест лаката[g] широк, на четири стране; руб око њега пола лакта. Степенице нека му буду окренуте према истоку.“

Жртве за очишћење жртвеника

18 Затим ми рече: „Сине човечији, говори Господ Бог: ’Ово су упутства за жртвеник када буде саграђен да се на њему приносе жртве свеспалнице, и да се запљускује крвљу. 19 Нека се Левитима, свештеницима из Садокове лозе, који приступају да служе преда мном, донесе јунац за жртву за грех – говори Господ Бог. 20 Онда узми нешто крви и намажи је на четири рога жртвеника и на четири угла подножја свуда унаоколо. Тако ћеш га очистити и извршити откупљење за њега. 21 Затим узми јунца, жртву за грех, па га спали на одређеном месту Дома, изван Светилишта.

22 Другог дана принеси јарца без мане на жртву за грех; нека се жртвеник очисти као што је био очишћен с јунцем. 23 Кад завршиш с очишћењем, принеси јунца без мане и овна без мане. 24 Принеси их пред Господом, а свештеници нека их поспу сољу, па нека се принесу Господу на жртву свеспалницу.

25 Нека се седам дана, свакодневно, приноси јарац, жртва за грех, као и јунац и ован; нека буду без мане. 26 Нека се седам дана врши откупљење и очишћење жртвеника. Тако ће бити посвећен за употребу. 27 Кад истекну ти дани, онда осмога дана и надаље, нека свештеници принесу на жртвенику ваше свеспалнице и жртве мира, и бићете прихваћени – говори Господ Бог.’“

Footnotes

  1. 43,3 Дословно: када сам дошао да уништим град.
  2. 43,13 1 лакат око 50 cm.
  3. 43,13 Око 7,5 cm.
  4. 43,13 Око 23 cm.
  5. 43,14 Око 1 m од подножја до доњег појаса, око 50 cm у ширину, око 2 m од мањег појаса до већег и 50 cm у ширину.
  6. 43,15 Око 2 m.
  7. 43,17 Око 7 m дуг и широк, а руб око њега око 50 cm.