Add parallel Print Page Options

Свештеници и Левити

12 Ово су свештеници и Левити који су дошли са Салатиловим сином Зоровавељом и са Исусом:

Сораја, Јеремија, Јездра,

Амарија, Малух, Хатуш,

Сеханије, Реум, Меримот,

Идо, Гинето, Авија,

Мијамин, Мадија, Вилга,

Семаја, Јојарив, Једаја,

Салуј, Амок, Хелкија, Једаја.

То су били главари свештеника и њихова браћа у Исусово време.

Ово су Левити: Исус, Винуј, Кадмило, Серевија, Јуда и Матанија који је са својом браћом водио хвалоспеве. Њихова браћа, Ваквукија и Уније су на дужностима стајали насупрот њих.

10 Исусу се родио Јоаким,

Јоакиму Елијасив,

а Елијасиву Јодај;

11 Јодају се родио Јонатан,

а Јонатану се родио Јадва.

12 У Јоакимово време су били свештеници, главари отачких домова:

од Сорајиног дома Мераја,

од Јеремијиног Хананија;

13 од Јездриног Месулам,

од Амаријиног Јоанана;

14 од Мелихујевог Јонатан,

од Севанијиног Јосиф;

15 од Харимовог Адна,

од Мерајотовог Елкај;

16 од Идовог Захарија,

од Гинетоновог Месулама;

17 од Авијиног Зихрије,

од Минијаминовог и од Моадијиног Филтај;

18 од Вилжиног Самуја,

од Семајиног Јонатан;

19 од Јојаривовог Матенај,

од Једајиног Озије;

20 од Салујевог Калај,

од Амоковог Евер;

21 од Хелкијиног Асавија,

од Једајиног Натанаило.

22 Левити, главари отачких домова – у време Елијасива, Јодаја, Јоанана и Јадве – били су пописани баш као и свештеници, када је владао Дарије Персијанац. 23 Левијеви потомци, главари отачких домова су били пописани у Књизи дневника све до времена Елијасивовог сина Јоанана. 24 А левитски главари су били Асавија, Серевија и Исус син Кадмилов. Њихова браћа су стајала насупрот њих да славе и хвале по заповести Давида, човека Божијег, и то стража поред страже.

25 Матанија, Ваквукија, Овадија, Месулам, Талмон и Акув су били вратари и чували су стражу код складишта поред врата. 26 Они су живели у време Исусовог сина Јоакима, сина Јоседековог, за време управитеља Немије и за време Јездре, свештеника и зналца Светог писма.

Посвећење јерусалимског зида

27 За посвећење јерусалимског зида људи су потражили Левите из свих њихових места, да их доведу у Јерусалим, да прославе посвећење у радости, уз хвале са песмом, са цимбалима, лирама и харфама. 28 Окупили су се и синови певача из равнице око Јерусалима, из нетофатских села; 29 из Вет-Гилгала и са поља Гаваје и Азмавета, јер су певачи за себе сазидали села око Јерусалима. 30 Свештеници и Левити су се очистили, а очистили су и народ, врата и зид.

31 Довео сам главаре Јуде да се попну на зид и поставио сам два велика хора слављења и поворке, десно по зиду према Гнојним вратима. 32 Иза њих је ишао Осаја, половина Јудиних главара; 33 Затим Азарија, Јездра и Месулам; 34 Јуда, Венијамин, Семаја и Јеремија. 35 А од синова свештеника са трубама: Јонатанов син Захарија, син Семаје, син Матаније, син Михеје, син Захура, син Асафов. 36 И његова браћа Семаја, Азареило, Милалај, Гилалај, Мај, Натанаило, Јуда и Хананије са инструментима Божијег човека Давида. А Јездра, зналац Светог писма, је ишао пред њима. 37 Код Изворских врата, баш пред њима, попели су се степеницама Давидовог града, зидним успоном, до Давидовог дома и до Водених врата на истоку.

38 Други хор слављења са половином поворке је ишао супротно, а ја сам био позади са половином поворке на зиду, изнад куле код пећи и до Широког зида. 39 Онда изнад Јефремових врата, па изнад Старих врата и изнад Рибљих врата; и Ананилове куле и куле Меје до Овчијих врата. Стали су код Тамничких врата.

40 Тада су оба хора слављења заузела своје место у Божијем Дому, баш као и ја, половина достојанственика са мном, 41 и свештеници Елијаким, Масија, Минијамин, Михеја, Елиоинај, Захарија и Хананија са трубама. 42 Затим Масија, Семаја, Елеазар, Озије, Јоанан, Малхија, Елам и Езер. А певачи су певали гласно под надгледником Језрајом. 43 Тог дана су жртвовали много жртава. Радовали су се јер их је Бог обрадовао великом радошћу, а и жене и деца су се радовали тако да се радост Јерусалима чула надалеко.

44 Тог дана су одређени људи постављени над одајама складишта за приносе, за прве плодове и за десетине, да сакупљају у њих са градских поља делове по Закону за свештенике и за Левите. Јер, народ Јуде се радовао због свештеника и Левита који су служили. 45 Одржавали су службу њиховог Бога и службу очишћења, као и певачи и вратари према заповести Давида и његовог сина Соломона. 46 Наиме, још је од давнина, у време Давида и Асафа, било главара певача и славопоја и хвалоспева Богу. 47 Тако је сав Израиљ у време Зоровавеља и у време Немије давао делове певачима и вратарима, колико је потребно за тај дан. Одвајали су посвећено за Левите, а Левити су одвајали посвећено за Аронове потомке.