Add parallel Print Page Options

Обновљење савеза

10 Они који су запечатили су били:

Немија Тирсата, Ахалијин син.

Затим Седекија, Сораја, Азарија, Јеремија,

Пасхор, Амарија, Малхија,

Хатуш, Севанија, Малух,

Харим, Меримот, Овадија,

Данило, Гинетон, Варух,

Месулам, Авија, Мијамин,

Мазија, Вилгај и Семаја.

То су били свештеници.

И Левити:

Исус, Азанијин син; Винуј, један од Инададових синова, затим Кадмило и његова браћа:

10 Севанија, Одија, Келита, Фелаја, Анан,

11 Миха, Реов, Асавија,

12 Захур, Серевија, Севанија,

13 Одија, Ваније и Венинуј.

14 А од народних главара:

Фарос, Фат-Моав, Елам, Затуј, Ванија,

15 Вуније, Азгад, Вивај,

16 Адонија, Вигвај, Адин,

17 Атир, Језекија, Азур,

18 Одија, Асум, Висај,

19 Ариф, Анатот, Навај,

20 Магпија, Месулам, Езир,

21 Месизавеило, Садок, Јадва,

22 Фелатија, Анан, Анаја,

23 Осија, Хананија, Асув,

24 Лоис, Филеја, Совик,

25 Реум, Асавана, Масија,

26 Ахија, Анан, Ганан,

27 Малух, Харим, Вана.

28 „А остали народ – свештеници, Левити, вратари, певачи, храмске слуге, и свако ко се одвојио од народа земаљских ка Божијем Закону са својим женама, својим синовима и својим ћеркама, и свако ко је знао и разумео – 29 подржао је своје сународнике и своје главаре, па су се обавезали клетвом и заклетвом да ће ходати у Божијем Закону, који је дан преко Божијег слуге Мојсија, да ће чувати и извршавати заповести Господа, нашег Бога, и његове прописе и уредбе.

30 Нећемо давати своје ћерке земаљским народима и њихове ћерке нећемо узимати за наше синове.

31 И ако неки од земаљских народа буду донели робу и разно жито за продају у суботњи дан, ми је нећемо узимати од њих у суботу, или на неки свети дан. Још ћемо се седме године одрећи обрађивања земље и зеленаштва.

32 Још смо себи одредили заповест да дајемо трећину шекела годишње за службу Дома нашег Бога. 33 И то за поређане хлебове, за свакодневну житну жртву, за свакодневну свеспалницу, за суботе, за младине, за прописане празнике, за свете ствари, за жртве за грех, да се изврши откупљење над Израиљем и свим пословима на Дому нашег Бога.

34 Ми – свештеници, Левити и народ – бацили смо жреб за принос дрва која се доносе у Дом нашег Бога; према нашим отачким домовима на одређене празнике, годину за годином, да се пали на жртвенику Господа, нашег Бога, како је записано у Закону.

35 Такође, да се из године у годину доносе првине са поља, првине од свих плодова сваког стабла у Господњи Дом.

36 Затим прворођене од наших синова и наше стоке, како је записано у Закону; и првину од наших крда и наших стада да ћемо доносити у Дом нашег Бога, свештеницима који служе у Дому нашег Бога.

37 Поред тога: првину теста, наше приносе, плодове сваког стабла, младо вино и уље ћемо доносити свештеницима за ризнице Дома нашег Бога; и десетак са наших поља за Левите. А Левити сакупљају десетак у свим градовима где обрађујемо поља. 38 Нека свештеник, Аронов потомак, буде са Левитима када Левити буду сакупљали десетак. И нека Левити однесу десетак од десетка у Дом нашег Бога, у одаје складишта Дома. 39 Јер, у складишта ће доносити Израиљци и потомци Левита приносе у житу, младо вино и уље. Тамо је посуђе Светилишта, свештеници који служе, вратари и певачи.

Нећемо да запоставимо Дом нашег Бога!“