Add parallel Print Page Options

Наследство Јудиног племена

15 Јудином племену, по својим породицама, жребом је припао део јужно до границе Едома, и до пустиње Цин на крајњем југу.

Јужна граница им се простирала од руба Мртвог мора, од јужног залива; настављала се даље јужно од Акравимске узвишице, пролазила пустињом Цин, и подизала јужно од Кадис-Варније, прелазила преко Есрона, пењала се к Адару и одатле скретала према Карки. Одатле је пролазила Асемоном и излазила на Египатски поток и допирала све до мора. То ће вам бити јужна граница.

Источна граница је била Мртво море до ушћа Јордана.

На северу, граница је почињала од залива Мртвог мора до ушћа Јордана. Одатле је граница подизала Вет-Оглом и пролазила северно од Вет-Араве. Граница се, затим, пењала на Камен Воана, сина Рувимова, настављала горе према Давиру, од долине Ахор, и скретала према северу у Галгал, који је насупрот адумимске узвишице јужно од потока. Онда је настављала према водама Ен-Семеса и завршавала код Ен-Рогила. Отуда се преко долине Вен-Еном с југа дизала према граду Јевусејаца, то јест Јерусалиму. Потом се граница дизала западно на гору, насупрот Вен-Еном долини, која је на северном крају рефаимске долине. Граница се, затим, протезала од врха горе до извора вода Нефтоје и избијала на градове у гори Ефрон, а онда скретала према Вали, односно Киријат-Јариму. 10 Од Вале је граница завијала ка западу према гори Сир, и пролазећи северно од горе Јарима, то јест Хасалона, спуштала се у Вет-Семес и ишла према Тимни. 11 Граница је, затим, излазила на Акарон ка северу и дизала се према Сикрону, па је, пролазећи преко горе Вала, излазила на Јавнила и одатле избијала на море.

12 Западна граница је била Средоземно море.

То је била граница која је окруживала синове Јудине, по њиховим породицама.

Подручје које је припало Халеву и његовим потомцима

13 А Халеву, сину Јефонијину, Исус је дао део међу синовима Јудиним, према наредби коју му је дао Господ: Киријат-Арву (Арва је био праотац Енаковаца), то јест, Хеврон. 14 Халев је протерао одатле три Енаковца: Сесаја, Ахимана и Талмаја, потомке Енакове. 15 Оданде је пошао на становнике Давира, који се некада звао „Киријат-Сефер“. 16 Халев рече: „Ономе ко нападне и освоји Киријат-Сефер, даћу своју ћерку Ахсу за жену.“ 17 Освојио га је Готонило, син Кенеза, брата Халевова. Зато му је Халев дао своју ћерку Ахсу за жену.

18 Кад је дошла к њему, Готонило је наговори да тражи поље од њеног оца. Кад је сишла с магарца, Халев је упита: „Шта желиш?“

19 Она му одговори: „Дај ми благослов! Кад си ми већ дао земљу у Негеву, дај ми и који извор воде.“ Он јој је дао Горње и Доње изворе.

Градови Јудиног племена

20 То је наследство Јудиног племена по својим породицама.

21 Најудаљенији градови племена Јудиних синова, дуж едомске границе на крајњем југу, били су:

Кавзеел, Едер, Јагур; 22 Кина, Димона, Адада; 23 Кедес, Асор, Итнан; 24 Зиф, Телем, Валот; 25 Асор-Адата, Кериот-Есрон (то јест, Асор); 26 Амам, Сема, Молада; 27 Асар-Гада, Есемон, Вет-Фелет; 28 Асар-Суал, Вир-Савеја, Визиотија; 29 Вала, Им, Асем; 30 Елтолад, Хесил, Орма; 31 Сиклаг, Мадмана, Сансана; 32 Леваот, Силеим, Ајин, и Римон: укупно двадесет девет градова са својим селима.

33 У долини:

Естаол, Сараја, Асна; 34 Заноја, Ен-Ганим, Тафуја, Инам; 35 Јармут, Одолам, Сокот, Азека; 36 Сарајим, Адитајим, Гедира и Гедиротајим: четрнаест градова са својим селима;

37 Сенан, Адаса, Мигдал-Гад; 38 Дилан, Миспа, Јоктеил; 39 Лахис, Васкат, Еглон; 40 Хавон, Ламас, Хитлис; 41 Гедирот, Вет-Дагон, Нама и Македа: шеснаест градова са својим селима;

42 Ливна, Етер, Асан; 43 Јефтај, Асна, Несив; 44 Кеила, Ахзив и Мариса: девет градова са својим селима.

45 Акарон са својим насељима и селима; 46 од Акарона према мору, сви градови у близини Азота, са својим селима. 47 Азот са својим насељима и селима, Газа, са својим насељима и селима, све до Египатског потока и руба Средоземног мора.

48 У горју:

Самир, Јатир, Сокот; 49 Дана, Киријат-Сана, то јест, Давир; 50 Анав, Естемон, Аним, 51 Госен, Олон, Гило: једанаест градова са својим селима.

52 Затим, Арав, Дума, Есан, 53 Јанум, Вет-Тафуја, Афека, 54 Хумата, Киријат-Арва, то јест Хеврон, и Сиор: девет градова са својим селима.

55 Маон, Кармил, Зиф, Јута, 56 Језраел, Јокдеам, Заноја, 57 Кајин, Гаваја, и Тимна: десет градова са својим селима.

58 Алул, Вет-Сур, Гедор, 59 Марат, Вет-Анот, и Елтекон: шест градова са својим селима.

60 Киријат-Вал, то јест, Киријат-Јарим, и Рава: два града са својим селима.

61 У пустињи:

Вет-Арава, Мидин, Сехаха, 62 Нивсан, Слани град, и Ен-Геди: шест градова са својим селима.

63 Ипак, Јудејци нису могли да истерају житеље Јерусалима, Јевусејце. Зато Јевусејци живе са Јудејцима у Јерусалиму све до данас.