A A A A A
Bible Book List

Йов 36 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Бог е справедлив съдия

36 Елиуй продължи да говори и каза: „Почакай ме малко и ще те поуча! Понеже имам още какво да кажа за Бога. Ще започна мисълта си отдалече и ще въздам на своя Творец справедливост, понеже думите ми не са измама, но пред тебе стои съвършен в познанията.

Ето Бог е мощен и все пак не отхвърля духовно силен. Той не оставя нечестив човека жив, но на потиснатите въздава правото. Не отвръща очи от праведните, но ги поставя с царе на престол завинаги и те се въздигат. Ако пък са оковани с вериги и се държат в оковите на неволята, Той им напомня за техните дела и нечестия, понеже са се възгордели, 10 и отваря ушите им за предупреждение, и им казва, че трябва да се обърнат от греха. 11 Ако послушат и Му служат, ще прекарат дните си в благополучие и годините си в радост. 12 Ако не послушат, ще загинат от стрела и ще умрат в безумие.

13 Но нечестивите таят у себе си ярост, не Му се молят, когато Той ги окове. 14 Затова диханието им свършва на младини, а животът им е като на ханаанските храмови блудници. 15 Бог спасява бедния в неволята му и когато е потиснат, отваря му ухото. 16 И тебе би изтръгнал от теснотата на простора, където няма притеснение и поставеното на трапезата е богато на тлъстина.

17 Но изпълваш ли се с вина за нечестие, ще те постигнат съд и осъждане. 18 Не оставяй гневът да те подведе към хула и да те съблазни богат жертвен откуп. 19 Ще обърне ли внимание Бог на твоето богатство? Не, нито на златото, нито на мощната ти сила. 20 Не жадувай онази нощ, в която народите се изтребват. 21 Пази се, не се поддавай на нечестие, което ти си избрал пред бедата.

Химн за всесилната Божия мъдрост

22 Ето Бог е възвишен по силата Си и кой би могъл да даде поучение като Него? 23 Кой би могъл да Му посочи Неговия път? Кой би могъл да каже: ‘Ти постъпваш несправедливо?’ 24 Помни това, за да прославяш делата Му, които хората възпяват. 25 Всички хора могат да ги видят, ако и човек да ги съзре отдалече. 26 Ето Бог е велик и непознаваем, броят на годините Му е неизследим. 27 Той извлича капките от морето; в мъглата те се изливат в дъжд. 28 Те капят от облаците и се изливат изобилно върху хората. 29 И все пак, кой би могъл да разбере широтата на облаците, гърма от Неговата шатра? 30 Ето Той разпростира над тях Своята светлина и покрива морските дълбини в мрак. 31 От тях Той съди народите, дава им храна в изобилие. 32 В дланите Си Той крие светкавица и ѝ заповядва кого да удари. 33 Нейният гръм я известява, самият добитък също усеща, че тя идва.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes