A A A A A
Bible Book List

Йов 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Диалози между Йов и тримата му приятели

Монолог на Йов – голямата скръб на невинно страдащия

След това Йов отвори уста и прокълна деня на раждането си.

Йов заговори с думите: „Да бъде заличен денят, в който съм роден, и нощта, в която рекоха: ‘Зачена се момче!’ Нека този ден потъне в мрак; Бог от висините да не се погрижи за него и да не изгрее над него светлина! Да го погълнат тъмата и смъртната сянка, черен облак да го покрие, да се страхуват от него като от ден, помрачен от буря! А онази нощ – тъмнина да владее над нея, да не се числи към дните на годината, да не влезе в числото на месеците! Ето онази нощ да бъде безлюдна; никакво веселие да не влезе в нея! Да я прокълнат тези, които кълнат дните, тези, които са способни да разбудят левиатана! Да потъмнеят нейните звезди – зорници при нейния изгрев; нека тя чака светлината, но такава да не блясва, и нека не види първите лъчи на зората, 10 задето не затвори дверите на майчината ми утроба; тогава тя би скрила скръбта от очите ми!

11 Защо ли не умрях, когато се раждах, защо не издъхнах при излизане от утробата? 12 Защо ли ме прие скутът на майка ми? Защо ли ме откърмиха нейните гърди? 13 Тогава щях да лежа и почивам и щях да спя, несмущаван от нищо, 14 при царе и велможи – съветници земни, които издигаха за себе си гробници, 15 или при князе, които имат злато и домове, пълни със сребро. 16 Като пометнато зарито да бях се поминал, както дечицата, които не са видели светлина! 17 Там злодеите престават да вилнеят, там почиват изнурените. 18 Там затворниците са свободни от грижи и не слушат гласа на надзирателя. 19 Малки и големи там са едно и също и робът е свободен от господаря си.

20 Защо Бог дава на страдалеца светлина и живот – на огорчените душевно? 21 Те очакват смъртта, а я няма, търсят я повече, отколкото скрито имане. 22 Те биха се зарадвали до възторг, биха ликували, че са намерили гроб. 23 За какво Бог дава светлина на човек, чийто път е закрит и пред когото Той е поставил преграда? 24 Преди залък хляб да хапна, въздишам горчиво и стенанията ми се леят като вода, 25 защото се ужасявах от ужаса и ето – той ме постигна. От което се боях, то ме и връхлетя. 26 Няма за мене мир, ни покой, няма утеха: настъпи безпокойство.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes