A A A A A
Bible Book List

Йезекиил 41 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Описание на Новия храм

Светилището и Светая Светих

41 След това ме въведе при храма и измери стълбовете. Те бяха шест лакътя широки от едната страна и шест лакътя широки от другата, колкото ширината в скинията. Ширината на входа беше десет лакътя, а страничните стени от всяка страна на входа – по пет лакътя всяка. Той измери дължината на храма – четиридесет лакътя, и ширината му – двадесет. Тогава той влезе вътре и измери стълбовете при входа; те бяха два лакътя широки, а самият вход беше широк шест лакътя. Страничните стени на входа бяха по седем лакътя от едната и другата страна. Измери и най-вътрешното помещение – дължината беше двадесет лакътя и ширината – двадесет лакътя, съответно на ширината на храма. След това ми каза: „Това е Светая Светих.“

Странични помещения

След това измери дебелината на стената на храма – шест лакътя, а размерът на страничните стаи околовръст на храма беше по четири лакътя. Страничните стаи бяха на три етажа една над друга, тридесет стаи. На стената на храма имаше издатини за страничните стаи наоколо, служещи за подпори, без подпорите да бъдат неразделна част от нея. Разширението на сградата се издигаше спираловидно нагоре до страничните стаи, защото храмът беше обграден по-нависоко околовръст на сградата със странични стаи. Затова храмът имаше широк коридор, водещ нагоре, така че се изкачваше от долната част през средната до горната. И видях, че храмът имаше издигната тераса наоколо – основата на страничните помещения. Височината ѝ беше цяла тръстика или цели шест лакътя. Външната стена на страничните стаи беше пет лакътя широка, а свободното пространство между страничните стаи на храма и 10 останалите стаи околовръст на храма беше двадесет лакътя. 11 И вратите на страничните стаи извеждаха на откритото пространство – една врата към север и една врата към юг. Ширината на това пространство беше пет лакътя от всички страни.

Измерване на сградата на запад, на храма и двора

12 А сградата, която беше пред откритото място на западната страна на храма, беше седемдесет лакътя широка. Стената на тази сграда беше околовръст пет лакътя дебела, а дължината ѝ – деветдесет лакътя. 13 След това той измери храмовата сграда. Тя беше сто лакътя дълга. Откритото пространство и сградата, включително стените ѝ, беше също сто лакътя. 14 Ширината отпред на храма, включително пространството на изток, беше също сто лакътя. 15 Той измери също така дължината на сградата, обърната към откритото пространство при задния двор на храма, заедно с галериите от всяка страна; тя беше сто лакътя дълга.

Вътрешна украса

16 Храмът и вътрешните помещения на двора, праговете, решетъчните прозорци и страничните стаи на всичките им три нива срещу праговете бяха облицовани с дърво, от пода до прозорците, включително прозорците, 17 достигайки до горния край на входовете както в храма, така и отвън. И по цялата стена наоколо отвътре и отвън бяха изкусно изобразени и изваяни 18 херувими и палми: по палма между два херувима. Всеки херувим имаше две лица: 19 от страна на палмата човешко лице, а откъм другата страна – на млад лъв. Те бяха издялани в целия храм околовръст. 20 От пода до горната част на входа бяха издялани херувими и палми, както по стените на храма. 21 Рамките на вратите на храма бяха квадратни.

Пред светилището имаше нещо, приличащо на 22 дървен жертвеник. Той беше три лакътя висок, дълъг два лакътя и широк два лакътя. Ъглите му, подножието му и страните му бяха направени от дърво. И той ми каза: „Това е масата, която е пред Господа.“ 23 И храмът, и светилището имаха по две врати. 24 И вратите имаха по две подвижни крила – две на едната врата и две на другата врата. 25 По тях, по вратите на храма, бяха изобразени херувими и палми като онези, които бяха издялани по стените. И пред преддверието отвън имаше дървен корниз. 26 Имаше решетъчни прозорци с палми по тях от едната страна и от другата страна на храма и по корнизите.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes