A A A A A
Bible Book List

Йезекиил 16 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Йерусалим – Божия невярна невеста

16 След това Господ отправи към мене слово: „Сине човешки, разкрий пред Йерусалим неговите мерзости. Кажи: ‘Така казва Господ, Бог на Йерусалим: Твоят произход и твоето раждане са в ханаанската земя. Твоят баща е амореец, а майката ти – хетейка. При твоето раждане, в деня, когато се роди, пъпната ти връв не беше отрязана, нито беше умит с вода за очистване; не беше натрит със сол и не беше повит в пелени. Никой не се смили над тебе, за да ти направи нещо от тези неща от състрадание към тебе. Но ти беше изхвърлен на полето с отвращение към живота ти, отхвърлен в деня, когато се роди.

И когато минавах край тебе и те видях, че си тъпкана в своята кръв, ти казах: В кръвта си живей! Казах ти: В кръвта си живей! Направих те да разцъфтиш като растение в полето. Ти порасна и стана голяма, и се превърна в украшение на украшенията. Гърдите ти се оформиха и косата ти порасна. Но ти беше гола, напълно гола.

И когато минавах край тебе, забелязах, че твоето време, времето за любов, беше дошло. И прострях полите на дрехата си над тебе и покрих голотата ти. И ти се заклех и сключих съюз с тебе, казва Господ Бог, ти стана Моя. Измих те с вода и отмих кръвта ти от тебе. Помазах те с маслиново масло. 10 Облякох те с прекрасно украсена премяна и ти обух сандали от фина кожа. Обгърнах те с фин лен и те покрих със скъп плат. 11 Окичих те с украшения, поставих на ръцете ти гривни и на шията ти огърлица. 12 Поставих халка на носа ти, обеци на ушите ти и прекрасен венец на главата ти. 13 Така ти беше окичена със злато и сребро, а твоето облекло беше направено от фин лен, коприна и прекрасно украсен плат. Ти ядеше ситно брашно, мед и маслиново масло. Ти стана изключително красива и се издигна до царско величие. 14 Твоята слава се разнесе между народите поради красотата ти. Защото ти беше съвършена заради Моето великолепие, с което те дарих, казва Господ Бог.

15 Но ти уповаваше на твоята красота и блудства поради славата си. Изливаше своето блудство върху всеки минувач, за да ѝ се наслади. 16 И взе някои от дрехите си и направи от тях ярко оцветено оброчище, и върху тях ти блудства. При него отиде и негова стана твоята слава. 17 И взе своите красиви накити, направени от Мое злато и от Мое сребро, които Аз ти дадох, и си направи от тях мъжки изображения, и блудства с тях. 18 След това взе своите прекрасно украсени дрехи и ги покри. Моето маслиново масло и Моя тамян принасяше пред тях. 19 И Моята храна, която ти дадох – ситното брашно, маслиновото масло и меда, с които те храних, – ти принасяше пред тях за приятно благоухание. И така стана, казва Господ Бог.

20 И вземаше синовете и дъщерите си, които Ми роди, и ги принасяше в жертва на тях като храна. Не беше ли това по-малко от твоето блудство, 21 че убивахте Моите синове, принасяйки ги за тях, като ги прекарвахте през огън? 22 И наред с всички твои мерзости и блудства не си спомняше за дните на своята младост, когато беше гола и непокрита, когато беше тъпкана в своята кръв.

23 И след всички твои злодеяния – Горко! Горко ти!, казва Господ Бог – 24 ти изгради за себе си оброчище и си направи светилище на всеки площад. 25 На всеки площад изграждаше оброчището си. Опозоряваше красотата си, като разтваряше краката си на всеки минувач, и умножаваше блудствата си. 26 Ти блудства с египтяните, снажни хора, и умножи блудството си, и Ме огорчи.

27 Ето прострях ръката Си против тебе. Намалих припасите ти. Предадох те на погнусата на онези, които те мразят, на филистимските жени, които се засрамиха от твоето развратно поведение. 28 След това ти блудства със синовете на асирийците, защото не беше задоволена. Блудства с тях, но не се насити. 29 Умножи блудствата си в ханаанската страна чак до Халдея, но дори и с това не се задоволи.

30 Колко слабоволно е сърцето ти, казва Господ Бог, като вършиш всички тези постъпки на безсрамна блудница. 31 Когато изграждаш оброчището си на всеки кръстопът и правиш светилището си на всеки площад. Но ти не беше обикновена блудница; ти презираше заплащането. 32 Прелюбодейна жена, която вместо своя мъж приютява чужди! 33 На всички блудници дават подаръци, а ти даваше своите подаръци на всичките си любовници. Със своето блудство ги подкупваше да дойдат при тебе отвсякъде. 34 Със своето блудство си различна от другите жени: никой не търси твоите услуги като блудница, ти си тази, която заплащаш, вместо заплащането да се даде на тебе. Ти си станала различна.

35 Затова, блуднице, чуй словото на Господ! 36 Така казва Господ Бог: Понеже твоята похот се лееше и твоята голота беше непокрита в блудствата ти с твоите любовници, и с всичките ти мерзостни идоли, и поради кръвта на синовете ти, която ти им принасяш, 37 затова ето Аз ще събера всички твои любовници, които ти омайваше – всички, които ти любеше, както и всички, които ти мразеше. Ще ги събера срещу тебе отвсякъде. И ще изложа на показ твоята голота пред тях, така че да видят цялата ти голота. 38 И ще те съдя с наказания на блудници и проливащи кръв. Ще те превърна в кървава жертва на гняв и ярост. 39 Ще те предам в ръцете им и те ще разрушат твоето оброчище, и ще срутят твоето светилище, ще смъкнат твоята дреха, ще вземат твоите красиви накити и ще те оставят напълно гола. 40 И ще съберат против тебе тълпа, за да те убият с камъни и да те насекат на парчета с мечовете си. 41 Те ще изгорят с огън твоите къщи и ще извършат съд над тебе пред очите на много жени. И ще спра твоето блудство и няма повече да заплащаш на никого. 42 И когато усмиря Своя гняв срещу тебе и Моята ярост се отклони от тебе, тогава ще се успокоя и няма повече да се гневя. 43 Понеже ти не си спомняше за дните на своята младост, но Ме дразнеше с всички тези неща, ето Аз Самият ще стоваря поведението ти върху твоята глава, казва Господ Бог.

Не вършиш ли злодеяния повече от всички твои мерзости? 44 Ето всеки, който говори с поговорки, ще използва тази поговорка за тебе: «Каквато майката, такава и дъщерята». 45 Ти си дъщеря на майка си, която се отнасяше с презрение към мъжа си и децата си. И ти си сестра на твоите сестри, които отхвърлиха мъжете си и децата си. Вашата майка е хетейка и баща ви – амореец. 46 Твоята по-голяма сестра е Самария, която живее със своите дъщери на север от тебе, а по-малката ти сестра, която живее на юг от тебе, е Содом и нейните дъщери. 47 Не ходеше ли по техните пътища и не вършеше ли техните мерзости? За много кратко време ти надмина тяхната поквара с цялото си държание. 48 Както Аз съм жив, казва Господ Бог, дори твоята сестра Содом и нейните дъщери не направиха това, каквото сторихте ти и твоите дъщери. 49 Ето това е вината на твоята сестра Содом и на дъщерите ѝ: високомерие, преяждане и нехайно безгрижие. Но тя и нейните дъщери не подкрепяха ръката на бедния и на нуждаещия се. 50 Те се възгордяха и вършеха мерзости пред Мене, и когато видях това, ги унищожих. 51 Нито пък Самария извърши половината от твоите грехове; ти умножи мерзостите си повече от тях. Поради всичките мерзости, които извърши, ти направи сестрите си да изглеждат праведни. 52 Да, ти си тази, която трябва да понесе осъждането си, защото се намеси в полза на своите сестри! Поради твоите грехове, които ти стори, по-противни от техните, те изглеждат по-праведни от тебе. Засрами се! Ти ще носиш своя позор, защото направи сестрите си да изглеждат праведни.

53 И ще ги върна от техния плен, от плена на Содом и дъщерите ѝ, и от плена на Самария и дъщерите ѝ. Но ще върна и тебе от плен по същото време, 54 за да понесеш позора си и да се засрамиш за всичко, което извърши, така да им дадеш утеха. 55 И сестра ти Содом и нейните дъщери, и Самария и нейните дъщери ще се върнат в своето предишно положение, и ти с твоите дъщери ще се върнете в предишното си положение. 56 Не беше ли твоята сестра Содом пословица в твоите уста в дните на гордостта ти, 57 преди да се разкрие твоето злодеяние? Като нея си ти сега посмешище за дъщерите на Едом и за всички, които го обкръжаваха, дъщерите на филистимците, които навсякъде те презираха. 58 Ти трябва да понесеш твоята похот и твоите мерзости казва Господ.

59 Защото така казва Господ Бог: Ще сторя с тебе, както ти направи, ти, която презря клетвата, като наруши завета. 60 Но Аз ще си припомня съюза с тебе в дните на младостта ти и ще установя вечен завет с тебе. 61 Тогава ще си спомниш постъпките си и ще се засрамиш, когато приемеш сестрите си, по-големите от тебе и по-малките от тебе. И ще ти ги дам за дъщери, въпреки че те не са участници в твоя завет. 62 И ще установя Своя завет с тебе и ти ще узнаеш, че Аз съм Господ, 63 за да помниш и да се срамуваш, и никога повече да не отваряш уста поради твоята посрама, когато ти простя всичко, което си извършила’.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes