A A A A A
Bible Book List

Исаия 23 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Присъди над Тир и Сидон

23 Пророчество за Тир.

Ридайте, таршишки кораби, защото Тир е разрушен. Не остана здрава къща. Това ви бе известено при връщането от земята Китим. Млъкнете, жители на острова, които бяхте снабдявани по море от сидонските търговци. Житата на Сихор и реколтата на Нил стигнаха по голямата вода до Сидон, който стана пазар за чуждите народи.

Засрами се, Сидоне, защото ето какво казват морето и морската крепост: „Не съм раждала и не съм имала родилни мъки, не съм отглеждала момчета и не съм възпитавала момичета.“

Когато се чуе вестта за Тир между египтяните, те ще се разтреперят.

Заминавайте за Таршиш! Ридайте, островни жители! Това ли е вашият ликуващ град, чието начало е в древността, чиито нозе го водят в скитането му по далечна страна. Кой реши това за Тир, коронясания, чиито купувачи бяха князе, а търговците му – най-почитани по земята. Господ Вседържител определи това, за да посрами гордостта на разкоша и да унижи първенците по земята.

10 Дъще Таршишка, обработи земята си, както около Нил, защото няма вече пречка за теб. 11 Господ простря ръката Си над морето и накара царства да треперят. Заповяда да бъдат разрушени крепостите на Ханаан. 12 И каза още: „Ти няма да се радваш вече, посрамена девице, дъще Сидонска. Стани, замини за Китим, но и там няма да има спокойствие за теб.“ 13 Ето земята на халдейците, чиито народ вече го няма. Асур го бе предопределил за своите кораби. Издигнаха обсадни кули и разрушиха крепостите му, превърнаха го в руина.

14 Стенете, таршишки кораби, защото крепостта ви е опустошена.

15 Тогава Тир ще бъде забравен за седемдесет години, колкото живее един цар. А след седемдесет години ще се случи с Тир това, за което се пее в песента на блудницата: 16 „Вземи арфа, обходи града, блуднице забравена! Пей и дълго свири, за да те помнят!“

17 След седемдесет години Господ отново ще си спомни за Тир. Градът ще получи своята печалба от блудството си с всички земни царства по света. 18 Но печалбата и заплатата му ще бъдат посвещавани на Господа. Няма да бъдат съхранявани и пазени, а ще служат за обилна храна и разкошно облекло на онези, които живеят с Господа.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes