A A A A A
Bible Book List

Изход 38 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

38 И направи жертвеника за всеизгарянето от дърво ситим, пет лакътя дълъг и широк пет лакътя, четвъртит, висок три лакътя. На четирите му ъгъла постави рогове, които да са част от него, и го обкова с мед. Приготви също всички принадлежности на жертвеника: гърнета, лопатки, тасове, вилици и кадилни съдове – всичките му принадлежности направи от мед. За жертвеника направи още мрежеста решетка от мед и я постави в него отдолу до половината му. Направи четири халки на четирите ъгъла на медната решетка, за да се прокарат върлините. Върлините направи от дърво ситим и ги обкова с мед. Върлините прокара в халките отстрани на жертвеника, за да бъде носен с тях. Изготви го от дъски, отвътре кух.

Умивалника направи от мед и подложката му от мед, при това от огледалата на прислужващите жени, които работеха до входа на скинията на събранието, с изящни изображения, които красяха входа.

Направи и двора: за южната страна завесите му бяха от препреден висон, сто лакътя дълги. 10 Стълбовете за тях бяха двадесет, с двадесет медни подложки; а куките и скобите на стълбовете им бяха сребърни. 11 Също и по северната страна завесите бяха сто лакътя дълги. Стълбовете за тях бяха двадесет, с двадесет медни подложки, а куките и скобите на стълбовете бяха сребърни. 12 Откъм западната страна завесите бяха петдесет лакътя дълги; за тях имаше десет стълба, подложките бяха десет, куките на стълбовете и скобите им бяха сребърни. 13 И от челната страна към изток завесите бяха петдесет лакътя. 14 От едната страна на входа завесите бяха петнадесет лакътя; стълбовете за тях бяха три, както и подложките три. 15 Също и от другата страна имаше петнадесет лакътя завеси; стълбовете за тях бяха три, както и подложките три. 16 Всички завеси в двора наоколо бяха от препреден висон, 17 подложките на стълбовете – медни; куките на стълбовете и скобите им – сребърни; върховете – обковани със сребро, и всички стълбове на двора бяха свързани със сребърни скоби. 18 А завесата на входа на двора беше извезано изделие от синя, пурпурна и червена вълна и от препреден висон, навсякъде дълга двадесет лакътя, висока пет лакътя, както и завесите на двора. 19 Стълбовете за тях бяха четири, както и медните подложки четири; куките им бяха сребърни, а върховете им – обковани със сребро, както и скобите им – сребърни. 20 Всички колове около скинията и двора бяха медни.

21 Ето равносметка на средствата, употребени за скинията на свидетелството. Тя е изготвена по заповед на Мойсей чрез левитите под ръководството на Итамар, син на свещеник Аарон. 22 Всичко, което Господ заповяда на Мойсей, извърши Веселиил, син на Урий, син на Ор, от Юдовото племе; 23 с него беше Ахолиав, син на Ахисамах, от Дановото племе, резбар, изкусен тъкач и везач на син, пурпурен, червен и висонов плат.

24 Всичкото злато, употребено за изработване на всички принадлежности на светилището, злато, принесено в дар, беше двадесет и девет таланта и седемстотин и тридесет сикли, свещени сикли. 25 А среброто, постъпило от данъци при преброяването в общността от израилтяните, беше сто таланта и хиляда седемстотин седемдесет и пет сикли, свещени сикли: 26 по половин сикла на човек, пресметнато според свещената сикла, от всеки, който идва за преброяване, от двадесет години и нагоре, а именно от шестстотин и три хиляди и петстотин и петдесет души. 27 Сто таланта сребро струваше изливането на подложките на светилището и подложките на завесите; сто подложки от сто таланта, по талант за подложка; 28 а за хиляда седемстотин седемдесет и пет сикли той изготви куки за стълбовете, обкова върховете им и направи за тях скоби. 29 А принесената в дар мед беше седемдесет таланта и две хиляди и четиристотин сикли. 30 От нея Веселиил изготви подложки за стълбовете при входа в скинията на свидетелството, меден жертвеник и медна решетка за него, всички съдове на жертвеника, 31 както и подложките за стълбовете на целия двор и подложките за стълбовете при входа на двора, и всички колове на скинията, и всички колове около двора.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes