A A A A A
Bible Book List

Изход 37 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

37 Веселиил направи ковчег от дърво ситим: дължината му беше два лакътя и половина, широчината му – лакът и половина, и височината му – лакът и половина; и го обкова отвътре и отвън с чисто злато и около него направи златен венец; и изля за него четири златни халки за четирите му долни ъгли: две халки на едната му страна и две халки на другата. Направи от дърво ситим върлини и ги обкова със злато; прокара върлините в халките отстрани на ковчега, за да може да се носи ковчегът. Направи също очистилище от чисто злато: дължината му беше два лакътя и половина, а широчината му – лакът и половина. От злато извая два херувима; изковани ги направи на двата края на очистилището – единия херувим на единия край, а другия херувим на другия край; направи херувимите да се издават от двата края на очистилището. Херувимите бяха с разперени отгоре крила, като покриваха с крилата си очистилището, а лицата им бяха едно срещу друго; лицата на херувимите бяха обърнати към очистилището.

10 Направи също маса от дърво ситим, два лакътя дълга, лакът широка и лакът и половина висока, 11 и я обкова с чисто злато, а около нея направи златен венец; 12 около нея направи издатина, колкото една длан, а на издатината ѝ направи златен венец. 13 За нея изля четири златни халки и прикрепи халките на четирите ъгли, при четирите ѝ крака; 14 при издатината имаше халки, за да се прокарат върлините, за да може с тях да се носи масата. 15 Направи върлините от дърво ситим за носене на масата и ги обкова със злато. 16 После направи от чисто злато съдове, определени за масата: блюда, кадилници, чаши и кани, за да се извършва възлияние с тях.

17 След това направи светилник от чисто злато; изкован направи светилника; стъблата му, клоните му, чашките му, наровете му и криновете му излизаха от него. 18 От страните му излизаха шест клонки: три клонки на светилника от едната му страна, и три клонки на светилника от другата; 19 три чашки като миндалов цвят, нар и кринове имаше на едната клонка; и три чашки като миндалов цвят, нар и кринове имаше на другата клонка; такива бяха шестте клонки, които излизаха от светилника. 20 А на стъблото на светилника имаше четири чашки като миндалов цвят с нарове и кринове; 21 на шестте клонки, които излизаха от него, имаше един нар под първите две клонки, един крин под вторите две клонки, и пак един нар под третите две клонки; 22 наровете и клонките им излизаха от него; той беше изкован изцяло от чисто злато. 23 И му направи седем кандилца, а също и щипци и пепелници за него от чисто злато; 24 направи го с всичките му принадлежности от талант чисто злато.

25 И направи кадилния жертвеник от дърво ситим: лакът дълъг и лакът широк, четвъртит, два лакътя висок; роговете му бяха част от него. 26 Обкова го с чисто злато: горната му част, страните му наоколо и роговете му; и направи наоколо му златен венец. 27 Под венеца му близо при двата му ъгъла направи две златни халки, направи ги от двете му страни, за да се прокарат в тях върлините, за да бъде носен. 28 Върлините направи от дърво ситим и ги обкова със злато.

29 Подготви миро за свещено помазване и чисто благовонно кадиво според изкуството на мироварец.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes