A A A A A
Bible Book List

Изход 20 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Десетте Божии заповеди

20 Тогава Бог изговори[a] следните слова. Той каза:

„Аз съм Господ, твоят Бог, Който те изведох от египетската земя, от дома на робите.

Да нямаш други богове освен Мене.

Не си прави кумир и никакво изображение на нещо, което е горе на небето, което е долу на земята и което е във водата под земята. Не трябва да им се кланяш и да им служиш. Защото Аз, Господ, Своят Бог, съм ревнив Бог, Който налага наказание за греха на бащите върху деца, внуци и правнуци при тези, които Ме мразят, но и Който показва милост към хиляди поколения от тези, които Ме обичат и спазват Моите заповеди.

Не злоупотребявай с името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан този, който злоупотребява с името Му.

Помни съботния ден, за да го светиш; шест дена работи и върши всяка своя работа. 10 А седмият ден е събота, посветена на Господа, твоя Бог. Не извършвай в него никаква работа нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито твоят добитък, нито чужденецът ти, който обитава в жилищата ти. 11 Защото за шест дена Господ сътвори небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а в седмия ден си почина. Затова Господ благослови съботния ден и го обяви за свят.

12 Почитай баща си и майка си, за да ти се продължат дните на земята, която Господ, твоят Бог, ти дава.

13 Не убивай.

14 Не прелюбодействай.

15 Не кради.

16 Не свидетелствай лъжливо против ближния си. 17 Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито каквото и да е притежание на ближния ти.“

18 Целият народ гледаше и чуваше гръмовете, светкавиците, тръбния звук и димящата планина. Тогава народът се изплаши, ужаси се и застана надалеч. 19 Те казаха на Мойсей: „Говори ти с нас, а ние ще слушаме. Но нека с нас не говори Бог, за да не умрем.“ 20 Мойсей отговори на народа: „Не бойте се! Бог дойде само за да ви постави на изпитание и да пробуди у вас страх пред Него, за да не грешите.“ 21 Така целият народ остана надалече, а Мойсей влезе в гъстия облак, където беше Бог.

Закон за жертвеника

22 След това Господ каза на Мойсей: „Кажи на израилтяните: ‘Вие сами видяхте, че Аз говорих с вас от небето. 23 Не правете пред Мене сребърни божества, нито златни божества си правете. 24 Ти Ми направи жертвеник от земна пръст – принасяй на него своите всеизгаряния и мирните си жертви, овците и воловете си; на всяко място, където ще направя да се възпоменава името Ми, ще дойда при тебе и ще те благословя. 25 Ако Ми изградиш жертвеник от камъни, не го зидай от квадратно дялани камъни, защото щом ги обработваш с длетото си, ще ги оскверниш. 26 Не трябва да се изкачваш по стъпала към жертвеника Ми, за да не се открие голотата ти на него’.“

Footnotes:

  1. 20:1 В Септуагинта е добавено: „към Мойсей“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes