Add parallel Print Page Options

Угледајте се, дакле, на Бога као његова драга деца и живите у љубави, као што је и Христос волео нас и самога себе предао за нас као мирисан принос и жртву Богу.

Блуд и свака нечистота или похлепа нека се и не помињу међу вама — као што светима и доликује. Нека не буде ни простота, ни лудорија, ни спрдњи, јер је све то неумесно, него радије — захваљивање. Јер, ово знајте: ниједан блудник, ни нечист, ни похлепан — то јест идолопоклоник — нема наследства у Христовом и Божијем царству. Нека вас нико не заварава празним речима, јер због тога Божији гнев долази на непокорне. Немајте, дакле, с њима ништа.

Јер, некада сте били тама, а сада сте светлост у Господу. Живите као деца светлости — јер, плод светлости је у свакој доброти, праведности и истини — 10 просуђујући шта је Господу мило. 11 Немајте удела у јаловим делима таме, него их радије разобличавајте. 12 Јер, срамно је чак и говорити о оном што они потајно чине. 13 Све што се светлошћу разобличи, излази на видело, 14 јер на светлости све излази на видело. Зато се каже:

»Пробуди се, ти који спаваш,
устани из мртвих
и Христос ће те обасјати.«

15 Пазите, дакле, како живите — не као немудри, него као мудри. 16 Паметно користите [a] време, јер су дани зли. 17 Зато не будите неразумни, него схватите шта је Божија воља. 18 И не опијајте се вином — у њему је раскалашност — него се пуните Духом. 19 Један другом говорите у псалмима, хвалоспевима и духовним песмама. Певајте и појте Господу у свом срцу 20 и увек за све захваљујте Богу и Оцу у име нашега Господа Исуса Христа.

21 Потчињавајте се један другом у страху пред Христом.

Жене и мужеви

22 Нека се жене потчињавају својим мужевима као Господу. 23 Јер, муж је глава жени као што је и Христос Глава Цркви, своме телу, чији је Спаситељ. 24 Па, као што се Црква потчињава Христу, нека се тако и жене у свему потчињавају мужевима.

25 Мужеви, волите своје жене као што је и Христос заволео Цркву и самога себе предао за њу, 26 да је освешта, очистивши је купањем у води и речју, 27 да пред себе постави славну Цркву, која нема мрље, ни боре, ни било чега сличног, него је света и без мане. 28 Тако и мужеви треба да воле своје жене као своје тело. Ко воли своју жену, самога себе воли. 29 Јер, нико никад није мрзео своје тело, него га храни и негује, баш као и Христос Цркву — 30 јер ми смо удови његовог тела. 31 »Зато ће човек оставити оца и мајку и сјединити се са својом женом, и двоје ће бити једно тело.« [b] 32 То је велика тајна, а ја говорим о Христу и Цркви. 33 Нека и сваки од вас воли своју жену као самога себе, а жена нека поштује [c] мужа.

Footnotes

  1. Ефесцима 5:16 Паметно користите Дословно: Откупљујте.
  2. Ефесцима 5:31 1. Мојсијева 2,24.
  3. Ефесцима 5:33 нека поштује Или: нека се боји.