Add parallel Print Page Options

Оживљени у Христу

А ви сте били мртви због својих преступа и греха, у којима сте некада живели када сте се држали обичаја овога света и поглавара демона [a], духа који сада делује у непокорнима. И сви ми смо некада живели међу њима, удовољавајући пожудама свога тела и следећи телесне жеље и нагоне, па смо, као и остали, по природи били подложни Божијем гневу [b]. Али, Бог је богат милосрђем, па је због своје велике љубави, којом нас је заволео, с Христом оживео и нас, који смо били мртви у својим преступима. Милошћу сте спасени. С њим нас је васкрсао и посадио нас на небесима у Христу Исусу, да би у будућим временима показао преобилно богатство своје милости у доброти према нама у Христу Исусу. Јер, милошћу сте спасени, кроз веру — и то није од вас, него је Божији дар — а не на основу делâ, да се нико не би хвалио. 10 Јер, ми смо његово дело, створени у Христу Исусу за добра дела која је Бог унапред припремио да их чинимо [c].

Једно у Христу

11 Зато имајте на уму да сте некада ви, пагани по рођењу [d], које су звали »необрезање« они који себе зову »обрезање« — извршено руком на телу — 12 били без Христа, отуђени од израелске заједнице и странци у односу на савезе обећања, без наде и без Бога у свету. 13 А сада сте се, у Христу Исусу, ви који сте некада били далеко, приближили Христовом крвљу.

14 Јер, он је наш мир. Он је од двога начинио једно и у свом телу разорио непријатељство, тај преградни зид раздвајања, 15 обеснаживши закон заповести са његовим одредбама, да у себи, од двојице, створи једног новог човека — тако успоставивши мир — 16 и да у једном телу, посредством крста, којим је усмртио непријатељство, обојицу потпуно помири с Богом. 17 Он је дошао и проповедао мир вама далеко и мир онима близу. 18 Кроз њега и једни и други, у једном Духу, имамо приступ Оцу.

19 Стога, дакле, више нисте странци и дошљаци, него суграђани светих и укућани Божији, 20 назидани на темељу апостолâ и пророкâ, а главни угаони камен је сâм Христос Исус. 21 У њему је цела грађевина састављена и расте у свети храм у Господу. 22 У њему се и ви заједно узиђујете, да постанете Божије пребивалиште у Духу.

Footnotes

  1. Ефесцима 2:2 демона Дословно: поглавара ваздушних сила.
  2. Ефесцима 2:3 подложни Божијем гневу Дословно: били деца гнева.
  3. Ефесцима 2:10 да их чинимо Дословно: да у њима живимо.
  4. Ефесцима 2:11 по рођењу Дословно: у телу.