Add parallel Print Page Options

Павле, Божијом вољом апостол Христа Исуса,

светима који су у Ефесу[a], вернима у Христу Исусу:

милост вам и мир од Бога, нашег Оца, и Господа Исуса Христа.

Духовни благослови у Христу

Благословен Бог и Отац нашега Господа Исуса Христа, који нас је на небесима благословио сваким духовним благословом у Христу.

У њему нас је изабрао пре постанка света, да пред њим будемо свети и без мане. У љубави нас је предодредио, да нас својом благонаклоношћу и вољом кроз Исуса Христа усвоји као синове, на хвалу његове славне милости, коју нам је даровао у Вољеноме. У њему имамо откупљење његовом крвљу, опроштење преступâ по богатству његове милости, коју је на нас обилно излио са свом мудрошћу и умношћу. Својом благонаклоношћу нам је обзнанио тајну своје воље, коју је унапред одредио у Христу, 10 да је спроведе када дође пуноћа времена: да све на небесима и на земљи састави под једном главом – Христом.

11 У њему смо и изабрани[b], предодређени по науму Онога који све чини у складу с одлуком своје воље, 12 да ми, који смо своју наду унапред положили у Христа, будемо на хвалу његове славе. 13 У њему сте и ви откад сте чули Реч истине – радосну вест о свом спасењу. У њему сте, када сте поверовали, и обележени печатом – обећаним Светим Духом, 14 који је залог нашег наследства до откупљења оних који су Божија својина, на хвалу његове славе.

Захваљивање и молитва

15 Зато и ја, откад сам чуо за вашу веру у Господу Исусу и за вашу љубав према свима светима, 16 не престајем да захваљујем за вас и да вас помињем у својим молитвама. 17 Молим се да вам Бог нашега Господа Исуса Христа, Отац славе, дâ Духа мудрости и откривења, да га упознате, 18 да вам просветли очи срца, да сазнате каква је нада на коју вас је позвао, колико је богатство његовог славног наследства међу светима 19 и колика је његова неупоредиво велика сила за нас који верујемо. Та сила је сразмерна деловању његове силне снаге, 20 коју је на делу показао на Христу када га је васкрсао из мртвих и посадио себи здесна на небесима, 21 изнад сваког поглаварства и власти, силе и господства и изнад сваког имена које се може дати, не само на овом свету него и у будућем. 22 И све је потчинио под његове ноге и поставио га над свиме да буде Глава Цркви, 23 која је његово Тело, пуноћа Онога који испуњава све у свему.

Footnotes

  1. 1,1 који су у Ефесу У неким раним рукописима не стоји: који су у Ефесу.
  2. 1,11 изабрани Или: постали наследници.