Add parallel Print Page Options

Слобода у Христу

Христос нас је ослободио за слободу. Зато чврсто стојте и не дајте се поново под јарам ропства.

Ево, ја, Павле, кажем вам: ако се обрежете, Христос вам неће бити ни од какве користи. И поново јемчим сваком човеку који се обреже да је дужан да извршава сав Закон. Одвојили сте се од Христа, ви који хоћете да се оправдате Законом; отпали сте од милости. Ми, наиме, кроз Духа, на основу вере, ишчекујемо праведност којој се надамо. Јер, у Христу Исусу не вреди ни обрезање ни необрезање, него вера која је делотворна кроз љубав.

Добро сте трчали. Ко вас је спречио да се покоравате истини? Та побуда није од Онога који вас позива. Од мало квасца све тесто ускисне. 10 Ја сам уверен за вас у Господу да нећете другачије мислити. А ко вас збуњује, биће за то кажњен, ма ко да је. 11 Ако ја, браћо, и даље проповедам обрезање, зашто ме и даље прогоне? У том случају је укинута саблазан крста. 12 Волео бих да се и ушкопе ти који вас подбуњују!

Живот по Духу

13 Ви сте позвани на слободу, браћо. Само, немојте да ваша слобода буде изговор за тело, него у љубави служите један другом. 14 Јер, сав Закон је садржан у једној јединој изреци — у овој: »Воли свога ближњега као самога себе.« [a] 15 Али, ако наставите један другога да уједате и прождирете, пазите да један другога не уништите!

16 Хоћу да кажем: живите у Духу, па нећете удовољавати пожудама тела. 17 Тело жуди против Духа, а Дух против тела. Јер, то двоје се једно другом противе, па не чините оно што бисте хтели. 18 Али, ако вас води Дух, нисте под Законом.

19 А дела тела су очигледна. То су блуд, нечистота, разузданост, 20 идолопоклонство, врачање, непријатељства, свађе, љубомора, љутња, сплеткарења, раздори, странчарења, 21 завист, опијање, банчење и њима слична. Упозоравам вас, као што сам вас већ и упозорио, да они који тако нешто чине неће наследити Божије царство.

22 А плод Духа је љубав, радост, мир, стрпљивост, љубазност, доброта, верност, 23 кроткост и уздржљивост, и против њих нема закона. 24 Они који припадају Христу Исусу распели су тело са његовим страстима и пожудама. 25 Ако живимо у Духу, онда се по Духу и равнајмо. 26 Не будимо сујетни, не изазивајмо један другога, не завидимо један другом.

Footnotes

  1. Галатима 5:14 3. Мојсијева 19,18.

Bible Gateway Sponsors