A A A A A
Bible Book List

Второ Царе 8 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Победите на Давид над околните езически племена

(8:1-18)

След това Давид порази филистимците и ги покори. Той отне властта на филистимците от Метег-Гаама. Той порази също и моавците. Простря ги на земята и отмери поредицата легнали с мерилна връв: две върви за убиване, една връв за помилване. Така моавците станаха роби на Давид и плащаха данък. Давид порази и Адраазар, син на Рехова, цар на Сува, когато той отиваше да възстанови властта си при река Ефрат. От него Давид взе хиляда и седемстотин конници[a], както и двадесет хиляди бойци. Той преряза жилите на всички колеснични коне, като остави от тях за сто колесници. Когато от Дамаск дойдоха сирийци да помогнат на сувския цар Адраазар, Давид порази двадесет и две хиляди сирийци. Тогава Давид постави гарнизони в Сирия и Дамаск. Сирийците станаха роби на Давид и плащаха данък. И Господ запазваше Давид навсякъде, където и да отидеше. След това Давид взе златните щитове, които носеха робите на Адраазар, и ги донесе в Йерусалим[b]. Цар Давид взе като плячка твърде много мед от градовете Бет и Берот, принадлежащи на областта на Адраазар.

Когато Тоа, цар на Имат, чу, че Давид победил цялата Адраазарова войска, 10 той изпрати сина си Йорам при него да го поздрави и да му благодари затова, че е воювал с Адраазар и го е победил, тъй като Адраазар често воюваше с Тоа. А Йорам донесе със себе си сребърни, златни и медни съдове. 11 И тях още цар Давид посвети на Господа, заедно със среброто и златото, взето от народите, покорени от него: 12 от сирийци, моавци, амонци, филистимци и амаликитци, както и взетото от Адраазар, сина на сувския цар Рехова.

13 Така Давид си спечели слава, като се завърна от поражението на осемнадесет хиляди едомци в Долината на солта. 14 Той постави гарнизони по цяла Идумея. Така всички идумейци станаха роби на Давид. Господ запазваше Давид, където и да отидеше.

15 Така Давид царува над целия Израил, съдеше и отсъждаше право на целия си народ. 16 А Йоав, син на Саруя, беше началник над войската; Йосафат, син на Ахилуд, беше летописец; 17 Садок, син на Ахитув, както и Ахимелех, син на Авиатар, бяха свещеници; Серая беше книжовник; 18 Ванея, син на Йодай, беше началник над хелетейци и фелетейци, а Давидовите синове бяха придворни свещеници.

Footnotes:

  1. 8:4 В Септуагинта: „хиляда колесници и седем хиляди конници“.
  2. 8:7 В Септуагинта е добавено: „Тях именно заграби египетският цар Сусаким, когато нападна Йерусалим при управлението на Соломоновия син Ровоам“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes