A A A A A
Bible Book List

Второ Царе 5 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Укрепване на Давидовото царство

Давид, цар над цял Израил

Тогава всички Израилеви племена дойдоха при Давид в Хеврон и говореха: „Ето ние сме твоя плът и кости. И по-напред, когато Саул царуваше над нас, ти беше, който предвождаше в битки воините на Израил и Господ даде пред тебе обещание: ‘Ти ще ръководиш Моя народ Израил и ти ще бъдеш негов вожд’.“ Тогава всички Израилеви старейшини дойдоха при царя в Хеврон. Цар Давид сключи с тях завет пред Господа в Хеврон. Помазаха Давид за цар над Израил. Когато се възцари, Давид беше на тридесет години. Той царува четиридесет години. В Хеврон царува над Юдея седем години и шест месеца, а в Йерусалим царува тридесет и три години над цял Израил и над Юдея.

След това царят потегли заедно с воините си към Йерусалим против йевусейците, жители на тази земя. А те казваха на Давид: „Ти няма да влезеш тук; слепи и куци ще те отблъснат“, което означаваше: Давид няма да влезе тук. Обаче Давид превзе крепостта Сион и тя стана Давидов град. И в онзи ден Давид каза: „Всеки, който иска да победи йевусейците, нека поразява с копие и слепи, и куци, които са омразни на Давид.“ Затова се и казва: „Слепи и куци няма да влязат в дома[a].“ След това Давид се засели в тази крепост и ѝ даде името Давидов град. Той построи здания наоколо – от Мило чак навътре до крепостта. 10 Така Давид преуспяваше и ставаше все по-велик. Господ Бог Вседържител беше с него.

11 Царят на Тир Хирам изпрати при Давид пратеници, както и кедрови дървета, дърводелци и каменоделци – те съградиха дворец на Давид. 12 Давид разбра, че Господ го е утвърдил за цар над Израил и е въздигнал царството му заради Своя народ Израил.

13 Давид си взе още наложници и жени от Йерусалим, след като дойде от Хеврон. 14 И на Давид се родиха още синове и дъщери. Ето имената на онези, които му се родиха в Йерусалим: Самус, Совав, Натан и Соломон, 15 Евеар, Елисуа, Нафек и Яфия, 16 Елисама, Елидае и Елифалет.

17 Когато филистимците чуха, че Давид е помазан за цар над Израил, те дойдоха, за да пленят Давид. Като чу за това, Давид отиде в крепостта. 18 А филистимците дойдоха и се разположиха в долината Рефаим. 19 И Давид се допита до Господ: „Да нападна ли филистимците? Ще ги предадеш ли под моя власт?“ И Господ отговори на Давид: „Нападни ги, защото Аз ще предам филистимците под твоя власт.“ 20 Тогава Давид потегли към Ваал-Перацим и там ги победи, като каза: „Господ разби пред очите ми редица врагове, както вода разбива дига.“ Поради това и онова място бе наречено Ваал-Перацим[b]. 21 Там филистимците изоставиха идолите си, а Давид с войните си ги взе като плячка.

22 Филистимците пак дойдоха и се разположиха в долината Рефаим. 23 Когато Давид се допита до Господ, Той му отговори: „Не потегляй срещу тях, а ги заобиколи отзад и ги нападни откъм черниците. 24 А когато чуеш шум като от стъпки по върховете на черниците, потегли, защото тогава Господ тръгва пред тебе, за да порази филистимската войска.“ 25 Давид постъпи, както Господ му заповяда, и порази филистимците от Гавая чак до Газер.

Footnotes:

  1. 5:8 В Септуагинта е добавено: „на Господа“.
  2. 5:20 Евр. Ваал-Перацим – господар на проломите.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes