A A A A A
Bible Book List

Второ Царе 5Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Укрепване на Давидовото царство

Давид, цар над цял Израил

Тогава всички Израилеви племена дойдоха при Давид в Хеврон и говореха: „Ето ние сме твоя плът и кости. И по-напред, когато Саул царуваше над нас, ти беше, който предвождаше в битки воините на Израил и Господ даде пред тебе обещание: ‘Ти ще ръководиш Моя народ Израил и ти ще бъдеш негов вожд’.“ Тогава всички Израилеви старейшини дойдоха при царя в Хеврон. Цар Давид сключи с тях завет пред Господа в Хеврон. Помазаха Давид за цар над Израил. Когато се възцари, Давид беше на тридесет години. Той царува четиридесет години. В Хеврон царува над Юдея седем години и шест месеца, а в Йерусалим царува тридесет и три години над цял Израил и над Юдея.

След това царят потегли заедно с воините си към Йерусалим против йевусейците, жители на тази земя. А те казваха на Давид: „Ти няма да влезеш тук; слепи и куци ще те отблъснат“, което означаваше: Давид няма да влезе тук. Обаче Давид превзе крепостта Сион и тя стана Давидов град. И в онзи ден Давид каза: „Всеки, който иска да победи йевусейците, нека поразява с копие и слепи, и куци, които са омразни на Давид.“ Затова се и казва: „Слепи и куци няма да влязат в дома[a].“ След това Давид се засели в тази крепост и ѝ даде името Давидов град. Той построи здания наоколо – от Мило чак навътре до крепостта. 10 Така Давид преуспяваше и ставаше все по-велик. Господ Бог Вседържител беше с него.

11 Царят на Тир Хирам изпрати при Давид пратеници, както и кедрови дървета, дърводелци и каменоделци – те съградиха дворец на Давид. 12 Давид разбра, че Господ го е утвърдил за цар над Израил и е въздигнал царството му заради Своя народ Израил.

13 Давид си взе още наложници и жени от Йерусалим, след като дойде от Хеврон. 14 И на Давид се родиха още синове и дъщери. Ето имената на онези, които му се родиха в Йерусалим: Самус, Совав, Натан и Соломон, 15 Евеар, Елисуа, Нафек и Яфия, 16 Елисама, Елидае и Елифалет.

17 Когато филистимците чуха, че Давид е помазан за цар над Израил, те дойдоха, за да пленят Давид. Като чу за това, Давид отиде в крепостта. 18 А филистимците дойдоха и се разположиха в долината Рефаим. 19 И Давид се допита до Господ: „Да нападна ли филистимците? Ще ги предадеш ли под моя власт?“ И Господ отговори на Давид: „Нападни ги, защото Аз ще предам филистимците под твоя власт.“ 20 Тогава Давид потегли към Ваал-Перацим и там ги победи, като каза: „Господ разби пред очите ми редица врагове, както вода разбива дига.“ Поради това и онова място бе наречено Ваал-Перацим[b]. 21 Там филистимците изоставиха идолите си, а Давид с войните си ги взе като плячка.

22 Филистимците пак дойдоха и се разположиха в долината Рефаим. 23 Когато Давид се допита до Господ, Той му отговори: „Не потегляй срещу тях, а ги заобиколи отзад и ги нападни откъм черниците. 24 А когато чуеш шум като от стъпки по върховете на черниците, потегли, защото тогава Господ тръгва пред тебе, за да порази филистимската войска.“ 25 Давид постъпи, както Господ му заповяда, и порази филистимците от Гавая чак до Газер.

Footnotes:

  1. 5:8 В Септуагинта е добавено: „на Господа“.
  2. 5:20 Евр. Ваал-Перацим – господар на проломите.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes