A A A A A
Bible Book List

Второ Солуняни 2 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Антихристът и краят на света

А що се отнася до пришествието на нашия Господ Иисус Христос и нашето събиране при Него, молим ви, братя, да не се смущавате прибързано в мислите си и да не се плашите било поради предсказание от дух, било поради слово или поради послание, уж идващо от нас, че е настъпил Христовият[a] ден.

Никой да не ви измами по никакъв начин, защото този ден няма да настъпи, докато първо не дойде отстъплението и не се открие човекът на греха[b], синът на погибелта. Той се противи и се превъзнася над всичко, което е божествено и свято, дори ще седне като бог[c] в Божия храм, за да се представи за бог. Не си ли спомняте, че ви говорех за това, още когато бях при вас? И сега знаете какво го възпира да се открие в определеното му време. Тайната сила на беззаконието вече действа, само че очакваното няма да се случи, докато не се отдръпне Бог, Който я възпира. Тогава ще се открие беззаконникът, когото Господ Иисус ще убие с диханието на устата Си и ще унищожи чрез блясъка на Своето пришествие. Но беззаконникът ще дойде чрез действието на Сатана с всякакви сили, лъжливи знамения и чудеса 10 и с всякакви нечестиви измами на онези, които вървят към погибел, защото не са приели да обичат истината, която ще ги спаси. 11 Затова Бог ще остави да ги завладее заблудата, за да повярват на лъжата, 12 и ще бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, но им се е нравела неправдата.

Придържане към апостолските предания

13 Трябва винаги да благодарим на Бога за вас, възлюбени от Господа братя, понеже Бог първо вас избра за спасение чрез освещаване от Духа и заради вярата в истината. 14 Той ви призова за това чрез нашето благовестие, за да се приобщите към славата на нашия Господ Иисус Христос.

15 И така, братя, устоявайте и се придържайте към преданията, които приехте било чрез наше слово, било чрез наше послание. 16 А Сам нашият Господ Иисус Христос и нашият Бог Отец, Който ни обикна и ни даде вечна утеха и надежда за добро чрез благодатта, 17 да утеши вашите сърца и да ви подкрепи във всяко добро дело и слово.

Footnotes:

  1. 2:2 В някои ръкописи: „Господният“.
  2. 2:3 В някои ръкописи: „беззаконието“.
  3. 2:4 В някои ръкописи липсва: „като бог“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes