A A A A A
Bible Book List

Второ Петрово 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Обещание за идването на Господа

Това е вече второ послание, което ви пиша, възлюбени. С тези послания искам да събудя у вас чисти помисли и да ви напомня да не забравяте думите, изречени някога от светите пророци, и заповедта на Господа и Спасителя, дадена ви чрез апостолите. Най-напред е необходимо да знаете, че в последните дни ще се появят хора, отдадени на своите страсти, които ще ви се присмиват и ще казват: „Къде е обещанието за Неговото пришествие? Откакто бащите ни починаха, всичко стои така, както от началото на сътворението.“ Но те забравят, понеже така им се иска, че чрез Божията дума небесата съществуват открай време и земята беше издигната изпод водата и сред водата. Поради това и тогавашният свят загина, потопен от вода. А сегашните небеса и земя по Неговата дума се съхраняват за огъня и се пазят за деня на съда и гибелта на нечестивите хора.

Единствено това не бива да убягва от вниманието ви, възлюбени, че за Господа един ден е като хиляда години и хиляда години – като един ден. Господ не забавя да изпълни обещанието Си, макар на някои да изглежда като забавяне. Напротив, Той е дълготърпелив към нас[a], понеже не желае някои да се погубят, а иска всички да се покаят.

10 Господният ден ще дойде като крадец нощем. Тогава небесата с шум ще преминат, стихиите[b] ще пламнат и ще се разпаднат, а земята и всичко върху нея ще изгори. 11 И тъй, щом всичко това ще се разруши, какви трябва да бъдете вие – в свят живот и благочестие 12 да очаквате и да желаете скоро да настъпи Божият ден, когато пламналите небеса ще се разпаднат и стихиите от горещина ще се стопят. 13 Но ние според Неговото обещание очакваме нови небеса и нова земя, на които обитава правда.

Призив към търпение

14 Затова, възлюбени, докато очаквате това, старайте се да застанете в мир пред Него, неосквернени и непорочни. 15 Приемайте дълготърпението на нашия Господ за спасение, както и нашият възлюбен брат Павел ви писа според дадената му мъдрост. 16 Той говори за това и във всичките си послания, макар там да има някои места, трудни за разбиране, които невежите и неукрепналите хора изопачават така, както правят и с другите писания, за собствената си гибел.

Заключителни наставления

17 А вие, възлюбени, като знаете вече това, пазете се, за да не би, увлечени от заблудите на вършещите беззаконие, да загубите твърдостта си. 18 Растете в благодат и познание за нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Слава на Него сега и за вечни времена. Амин.

Footnotes:

  1. 3:9 В някои ръкописи: „вас“.
  2. 3:10 Т.е. небесните тела, или основните елементи на материята.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes