A A A A A
Bible Book List

Второ Макавеи 2 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

В древните съчинения се говори, че пророк Йеремия заповядал на онези, които били отвеждани в плен, да вземат от огъня, за който вече стана дума. Освен това пророкът предал на пленените книгата на Закона, като ги призовал да не забравят Господните заповеди и да не губят разума си при вида на златните и сребърните кумири и на накитите върху тях. Убеждавал ги и с други подобни слова да не прогонват закона от сърцето си.

В това съчинение се казвало също, че по Божие откровение пророкът заповядал да носят след него скинията и ковчега на завета, когато тръгнал към планината, на която Мойсей се изкачил и видял наследството, обещано от Бога. Като пристигнал, Йеремия открил там пещерно жилище, внесъл скинията, ковчега и кадилния жертвеник и зазидал входа. След време някои от неговите спътници дошли да обозначат пътя, но не могли да го намерят. Когато Йеремия узнал това, укорил ги и казал, че това място ще остане неизвестно, докато Бог се умилостиви и отново събере Своя народ. Едва тогава Господ ще открие тези неща, ще се явят славата на Господа и облакът, така както са се явили по времето на Мойсей, а също и на Соломон, когато той се е молел мястото да добие особена святост.

Споменава се още и това как царят, изпълнен с мъдрост, принесъл жертва за освещаване и довършване на храма. 10 Както Мойсей се молил на Господа и огън слязъл от небето и погълнал жертвата, така и Соломон се молил и слезлият огън погълнал всеизгарянията. 11 А Мойсей тогава казал: „Понеже жертвата за грях не е използвана за ядене, огън я погълна.“ 12 Освен това и Соломон празнувал в продължение на осем дена.

13 За същите неща се разказва и в съчиненията, и в спомените на Неемия, и още как той съставил библиотека, като събрал книгите на царете и пророците, песните на Давид и писмата на царете за свещените дарове. 14 По същия начин и Юда събра всички книги, разпилени поради войната, която ни сполетя, и те се намират при нас. 15 Затова, ако имате нужда от тях, изпратете хора, за да ви ги донесат.

16 И тъй като имаме намерение да празнуваме очистването на храма, ние ви написахме това писмо. А и вие бихте направили добре, ако празнувате тези дни. 17 Защото Бог съхрани целия Свой народ и възвърна на всички наследството, царството, свещенството и светилището, 18 както беше обещал в закона. И ние имаме упование у Него, че скоро ще ни помилва и ще ни събере от поднебесния свят на святото за нас място, [a] понеже Той ни избави от големи беди и извърши очистване на мястото за храма.

Предговор на съставителя

19 А за делата на Юда Макавей и неговите братя, за очистването на великия храм и повторното освещаване на жертвеника, 20 също и за войните против Антиох Епифан и против сина му Евпатор, 21 за явленията от небето, помогнали на ревностните и храбри бранители на юдейството, които, макар и малобройни, отвоюваха цялата страна и прогониха тълпите неприятели, 22 възвърнаха си прославения навред по света храм, освободиха града и възстановиха законите, които трябваше да бъдат отменени – тогава Господ всецяло прояви Своята благосклонност и се смили над тях, – 23 всичко това, изложено от Язон Киринейски в пет книги, ние ще се опитаме да опишем в една книга.

24 Предвид многото числа и затруднението от обилния материал за онези, които искат да следват историческото повествование, 25 ние се погрижихме да предоставим увлекателно четиво за желаещите да четат, облекчение за онези, които се стремят към наизустяване, и полза за всички, които биха имали достъп до книгата. 26 Естествено, за нас, които поехме върху себе си изнурителния труд да подготвим извлечението, това не беше лека работа, а изискваше потене и безсънни нощи – 27 така както не е леко на онзи, който устройва угощение и се стреми да е полезен на останалите. Но заради благодарността на мнозина на драго сърце поемаме върху себе си този труд, 28 като предоставяме на писателя да изложи точно подробностите, а ние сме се стремили да следваме изискванията за съкратено изложение. 29 Защото, както строителят на нова къща трябва да се грижи за целия строеж, а онзи, който се занимава с боядисване и живопис, трябва да преценява какво е нужно за украсата, така се отнасяме и ние към нашето дело. 30 Да вниква в дълбочина, да дава оценка за всичко и да изследва всяка особеност – това е присъщо на писателя историк. 31 Обаче онзи, който се стреми да представи събитията в съкратен вид, трябва да има възможността да се изразява кратко и да избягва подробните изследвания.

32 И така, нека започнем с изложението, понеже отделихме доста внимание на предговора. Пък и не е много разумно да сме многословни в увода към повествованието, след като правим съкращения в самото повествование.

Footnotes:

  1. 2:18 В Синодалната Библия текстът: „понеже Той ни избави от големи беди и извърши очистване на мястото за храма“ е 2:19.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes