A A A A A
Bible Book List

Второ Летописи 4 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Принадлежности на храма

Направи меден жертвеник, дълъг двадесет лакътя, широк двадесет лакътя и висок десет лакътя. Направи още излят от бронз кръгъл басейн – десет лакътя широк и пет лакътя висок, а обиколката му – повече от тридесет лакътя. Околовръст под ръба му имаше изображения на волове, по десет на един лакът. Те обикаляха басейна отвсякъде и бяха на два реда, отлети заедно с него. А басейнът беше върху дванадесет вола: три обърнати на север, три – на запад, три – на юг, и три – на изток; басейнът се опираше на тях, а всички те бяха обърнати със задната си част навътре. Дебелината му беше една длан, а ръбът – като ръб на чаша, наподобяваща цвят на лилия. Когато беше пълен, басейнът побираше три хиляди бата вода. Направи и десет умивалника, като постави пет отдясно и пет отляво за измиване. В тях миеха онова, което беше приготвено за всеизгаряне. Басейнът обаче беше за измиването на свещениците.

Направи още и десет златни светилника според указанията и ги постави в храма – пет отдясно и пет отляво. Направи и десет златни трапези, които също постави в храма – пет отдясно и пет отляво; направи и сто златни чаши. След това устрои двор за свещениците и централния двор и порти към него, обковани с мед. 10 Басейна постави от дясната страна, на югоизток.

11 Най-накрая Хирам изработи котлите, лопатите и тасовете и с това завърши работите, които му бяха поръчани от цар Соломон за Божия дом: 12 двата стълба; двата кръгли капитела, обвити с метални решетки; двете мрежи за покриване на капителите върху стълбовете; 13 четиристотин нара за двете мрежи, разпределени в два реда за всяка мрежа, за да покриват овалните капители върху стълбовете. 14 Постави станоци и върху тях котли, а 15 освен това и басейна с дванадесетте вола под него. 16 Котлите, лопатите и вилиците – всички тези неща майсторът Хирам направи от лъскава мед, както му бе поръчал цар Соломон, за дома на Господа. 17 Всички тези неща бяха излети по заповед на царя в околностите на Йордан между Сокхот и Цереда. 18 Соломон направи всички тези предмети от толкова много мед, че теглото на медта не можеше да бъде пресметнато.

19 Той направи всички вещи за Божия дом: златния жертвеник, трапезата за хлябовете на предложението, 20 светилниците с кандилца от чисто злато, за да горят пред светилището според разпоредбите; 21 и цветята, кандилцата и щипците от злато, от чисто злато, 22 ножовете, тасовете, кадилниците и пепелниците от чисто злато. Също и вратите на храма, Светая Светих и светилището бяха от злато.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes