A A A A A
Bible Book List

Второ Летописи 36 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Падане под вавилонско владичество и освобождаване

36 Тогава народът въздигна Йосиевия син Йоахаз и го възцари в Йерусалим вместо баща му. Йоахаз беше на двадесет и три години, когато се възцари, и царуваше в Йерусалим три месеца. Но египетският цар го свали от престола в Йерусалим и наложи на страната данък от сто таланта сребро и един талант злато. Царят на Египет постави брат му Елиаким за цар над Юдея и над Йерусалим, като промени името му на Йоаким. А неговият брат Йоахаз беше взет в плен от Нехао, който го отведе в Египет.

Йоаким беше на двадесет и пет години, когато се възцари, и царуваше в Йерусалим единадесет години. Нападна го вавилонският цар Навуходоносор, победи го и го окова, за да го отведе във Вавилон. Навуходоносор отнесе във Вавилон и част от съдовете на Господния храм и ги постави в своя дворец. Останалите дела на Йоаким, скверностите, които той извърши, и какво се случи с него е описано в книгата на израилските и юдейските царе. И вместо него се възцари синът му Йехония.

Йехония беше на осемнадесет години, когато се възцари, и царуваше в Йерусалим три месеца и десет дена. Той не постъпваше праведно пред Господа. 10 Когато изтече една година, цар Навуходоносор прати да го доведат във Вавилон заедно със скъпоценните съдове на Господния храм. А над Юдея възцари брат му Седекия.

11 Седекия беше на двадесет и една години, когато се възцари, и царуваше в Йерусалим единадесет години. 12 И той не постъпваше праведно пред Господа, своя Бог, и не се смири пред пророк Йеремия, който му говореше с думите на Господа. 13 Измени и на цар Навуходоносор, макар че му беше дал клетва за вярност в името на Бога. Той се показа упорит и своенравен и не се обърна към Господа, Бога на Израил. 14 Всички първенци сред свещениците и народа вършеха грехове, като подражаваха на всички скверности на езичниците и така оскверниха дома на Господа, който Той беше осветил в Йерусалим.

15 Господ, Бог на предците им, непрекъснато ги предупреждаваше чрез Своите пратеници, защото искаше да предпази Своя народ и Своето жилище. 16 Но те се присмиваха на Божиите пратеници, презряха славата Му и се подиграха с пророците Му, докато гневът на Господа не падна върху народа Му и за него вече нямаше спасение. 17 И Той изпрати против тях халдейския цар, който изби с меч младежите им в тяхното светилище. Не пощади нито юноша, нито девойка, нито дори беловласи старци – Бог предаде всички в ръцете му.

18 Всички съдове на Божия храм, големи и малки, съкровищата на дома на Господа и богатствата на царя и придворните му – всичко отнесе във Вавилон. 19 След това изгориха Божия храм, събориха стените на Йерусалим, изгориха всички дворци в него, унищожиха всичките му скъпоценности. 20 А онези, които оцеляха от меча, Навуходоносор отведе като пленници във Вавилон. И те бяха поробени от него и потомците му до въздигането на персийското царство. 21 Така се изпълниха думите на Господа, изречени чрез пророк Йеремия: „Страната ще запустее за седемдесет години, за да се изпълнят онези съботни години, които израилтяните не спазиха.“

22 И в първата година от царуването на Кир се изпълниха думите на Господа, изречени от Йеремия: „Господ подбуди персийския цар и той заповяда да разгласят и да изпратят писмена заповед навред в царството му: 23 ‘Кир, царят на персите, обявява: «Господ, Бог Небесен, ми даде всички земни царства и ми заповяда да Му построя дом в Йерусалим, в Юдея. Който от вас принадлежи към народа Му, нека се върне там и Господ, неговият Бог, да бъде с него»’.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes