A A A A A
Bible Book List

Второ Летописи 26 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Царуване на Озия

26 Тогава целият юдейски народ избра Озия, който беше на шестнадесет години, и го направи цар вместо баща му Амасия. Той съгради Елат и го върна на Юдея, след като царят, неговият баща, почина при предците си.

Озия беше на шестнадесет години, когато се възцари, и царуваше в Йерусалим петдесет и две години. Майка му се казваше Йехолия от Йерусалим. Той вършеше това, което беше праведно пред Господа, така, както постъпваше и баща му Амасия. И търсеше Бога, докато беше жив Захария, който го съветваше за Божиите дела. В дните, когато царят търсеше Господа, Бог му помагаше.

Озия излезе на война против филистимците и разруши стените на Гет, Явния и Азот. След това съгради градове в околността на Азот и в други филистимски области. Бог му помагаше против филистимците, арабите, които живееха в Гур-Ваал, и против меунците. Амонците плащаха данък на Озия, който се прочу до пределите на Египет, защото беше станал твърде силен. Озия съгради кули в Йерусалим над ъгловите порти, над портите към долината и над ъгъла, където се събираха стените, и ги укрепи. 10 Съгради кули и в пустинята и изкопа там много кладенци; той имаше много добитък по долините и равнините, орачи и лозари по планините и в плодородните земи, понеже обичаше земеделието.

11 Озия имаше и боеспособна войска, която встъпваше в бой на отряди според списъка, съставен от писаря Йеиел и надзирателя Маасия, под ръководството на Ханания, един от царските военачалници. 12 Всички предводители на родове, силни и храбри мъже, бяха две хиляди и шестстотин. 13 Под тяхно ръководство имаше военна сила от триста и седем хиляди и петстотин души, които храбро влизаха в битка, за да защитят царя от неприятели. 14 Озия въоръжи цялата тази войска с щитове и копия, шлемове и брони, лъкове и камъни за прашки, 15 а в Йерусалим постави на кулите и на ъглите на крепостните стени добре направени машини за хвърляне на стрели и големи камъни. И неговото име се прочу навред, защото Бог му помагаше по чуден начин, докато царят се утвърди.

16 Но когато се утвърди, сърцето му се възгордя и го поведе към гибел. Той извърши беззаконие пред Господа, своя Бог, защото влезе в Господния храм, за да запали тамян върху кадилния жертвеник. 17 Но свещеник Азария влезе след него с осемдесет храбри свещеници на Господа 18 и се възпротивиха на цар Озия, и му казаха: „Не се полага на Тебе, Озия, да кадиш на Господа, а на свещениците, Аароновите синове. Те са посветени да принасят кадилна жертва. Излез от светилището, защото извърши беззаконие и жертвата ти няма да бъде благословена от Господа Бога.“ 19 Тогава Озия, който държеше в ръката си кадилница за благоуханна жертва, се разгневи. И докато се гневеше на свещениците, проказа се появи на челото му. Това стана пред свещениците в храма на Господа, пред кадилния жертвеник. 20 Първосвещеникът Азария и всички свещеници погледнаха към него и видяха проказата на челото му и го принудиха да излезе оттам, защото Господ го беше поразил. 21 И цар Озия остана прокажен до деня на смъртта си. Живееше като прокажен в отделна къща и беше отлъчен от храма на Господа. Неговият син Йоатам застана начело на царския дом и управляваше народа на страната.

22 Останалите дела на Озия отначало докрай описа пророк Исаия, Амоцовият син. 23 Когато Озия почина, погребаха го при предците му в полето до царските гробници, защото казаха: „Той е прокажен.“ И вместо него се възцари синът му Йоатам.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes