A A A A A
Bible Book List

Второ Летописи 21 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Царуване на Йорам

21 Йосафат почина при предците си и беше погребан при тях в града на Давид. Вместо него се възцари синът му Йорам. А Йорам имаше братя – Йосафатовите синове: Азария, Йехиил, Захария, Азария, Михаил и Сафатия. Всички те бяха синове на израилския цар Йосафат. Техният баща им беше завещал много подаръци – сребро, злато, скъпоценности, наред с укрепените градове в Юдея. Царството обаче предаде на Йорам, понеже той беше първородният му син. Когато Йорам се възкачи на бащиния си престол и се утвърди, той изби с меч всичките си братя, а също и някои предводители на Израил. Йорам беше на тридесет и две години, когато се възцари, и престоя на трона в Йерусалим осем години. Той вървеше по пътя на израилските царе, както постъпваха в Ахавовия род, защото жена му беше дъщеря на Ахав. Така той стори много злини пред Господа. Но Господ не искаше да погуби Давидовия род заради завета, който беше сключил с Давид, и понеже беше обещал да даде светилник на него и на синовете му за всички времена.

По негово време едомците се освободиха от властта на Юдея и си поставиха свой цар. Затова Йорам тръгна против тях с военачалниците си и всичките си колесници. И макар че едомците го обкръжиха заедно с колесниците му, през нощта той ги нападна и ги победи. 10 Въпреки това Едом и до днес е независим от властта на Юдея. По същото време и Ливна отхвърли властта ѝ, понеже беше изоставила Господа, Бога на предците си. 11 Направи капища по юдейските планини и въведе в идолопоклонство жителите на Йерусалим, и поквари Юдея.

12 Тогава до него дойде писмо от пророк Илия, в което се казваше: „Така говори Господ, Бог на баща ти Давид: ‘Понеже ти не вървеше по пътя на баща си Йосафат и по пътя на Аса, юдейския цар, 13 а тръгна по пътя на израилските царе и поквари Юдея и жителите на Йерусалим, както вършеше това Ахавовият род, а освен това умъртви братята си от бащиния си род, които бяха по-добри от тебе, 14 затова Господ ще порази тежко народа ти, синовете ти, жените ти и всичко, което имаш, 15 а ти ще страдаш от страшна болест, която от ден на ден ще поразява вътрешностите ти’.“

16 И Господ вдъхна смелост на филистимците и арабите, съседи на етиопците, да въстанат против Йорам. 17 И те се вдигнаха против Юдея и нахълтаха в пределите ѝ, като заграбиха всичко, което намериха в царския дом, а също и синовете и жените на царя, така че не му остана нищо освен Охозия, най-младия син.

18 А след всичко това Господ порази вътрешностите му с неизлечима болест. 19 Така, от ден на ден към края на втората година вътрешностите му се разпаднаха и той умря в тежки страдания. Но народът не му кади благовонния, както бяха правили за предците му.

20 Той беше на тридесет и две години, когато се възцари, и царува в Йерусалим осем години. Отиде си неоплакан и го погребаха в града на Давид, но не в царските гробници.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes