A A A A A
Bible Book List

Второ Коринтяни 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Предимството на Новия Завет пред Стария Завет

Нима пак започваме да препоръчваме себе си? Или имаме нужда – както някои – от препоръчителни писма до вас или от вас? Вие сте нашата препоръка, написана в сърцата ни, която четат и разбират всички хора. Ясно е, че сте препоръка от Христос, подготвена чрез нашето служение, написана не с мастило, а с Духа на живия Бог – не върху каменни скрижали, а върху скрижалите на човешките сърца.

Такава убеденост в Бога имаме чрез Христос – не че самите ние сме способни да измислим нещо като лично наше, а защото нашата способност е от Бога, Който ни е дал способност да бъдем служители на Новия Завет – не на буквата, а на духа. Защото буквата убива, а духът животвори. А щом като служението на Мойсеевия закон[a], издълбано с букви върху камък, беше придружено от такова сияние, така че израилтяните не можеха да погледнат Мойсей заради сиянието на неговото лице, макар и преходно, как няма да е още по-бляскаво служението на духа? Защото, ако служението, водещо до осъждане, беше така бляскаво, то колко повече служението, носещо оправдаване, се придружава от изобилна слава. 10 При това онази бляскава слава не може да се сравнява със сегашната, която надминава всичко. 11 Защото, щом преходното се яви с такава слава, колко по-голяма е славата на непреходното.

12 Като имаме такава надежда, ние постъпваме с голяма смелост, 13 а не както Мойсей, който слагаше покривало на лицето си, за да не видят израилтяните края на онова сияние, което е преходно. 14 Но умът им се помрачи, защото и до днес онова покривало си остава несвалено при четенето на Стария Завет, защото то се сваля само чрез Христос. 15 И до днес, когато се чете от книгите на Мойсей, покривалото си остава върху техните сърца. 16 Но щом някой се обърне към Господа, покривалото се сваля. 17 А Господ е Духът, където пък е Духът на Господа, там е свободата. 18 Всички ние, съзерцавайки с открито лице като в огледало сиянието на Господа, напредваме от слава в слава със силата на Духа на Господа.

Footnotes:

  1. 3:7 Букв. смъртта.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes