A A A A A
Bible Book List

Битие 12 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Историята на Авраам

Божият призив към Аврам

12 Тогава Господ призова Аврам: „Тръгни от своята земя, от своя род и от семейството на баща си и потегли към земята, която ще ти посоча.

Аз ще направя да произлезе от тебе велик народ, ще те благословя и ще възвелича името ти и ти ще бъдеш щастлив. Тези, които те благославят, Аз ще благословя, а онези, които те клеветят, ще предам на проклятие. Чрез тебе ще бъдат благословени всички земни племена.“

Аврам тръгна, както му заповяда Господ, а заедно с него тръгна и Лот. При излизането си от Харан Аврам беше на седемдесет и пет години. Аврам взе със себе си жена си Сара, племенника си Лот, целия си имот, който бяха придобили, както и робите и робините си от Харан. Всички те странстваха за към ханаанската страна. Така дойдоха в страната Ханаан.

Аврам преброди тази земя до свещената дъбрава Море, близо до местността Сихем. Тогава тази земя беше населена от ханаанци. А Господ се яви на Аврам и каза: „Тази земя Аз ще предам на твоето потомство.“ Там Аврам издигна жертвеник на Господ, Който му се яви.

Оттам той се насочи към планината, източно от Ветил, където разпъна шатрата си така, че Ветил оставаше на запад, а Гай – на изток. Там той издигна жертвеник на Господ и призова Господнето име. След това Аврам се вдигна и продължи пътя си на юг.

Аврам в Египет

10 Но в онази страна започна глад и Аврам потегли към Египет, за да намери там убежище, понеже гладът се беше усилил. 11 А когато наближи Египет, той каза на жена си Сара: „Аз зная, че ти си красива. 12 Щом египтяните те видят, ще разберат, че ти си моя жена. Тогава ще убият мене, а тебе ще оставят жива. 13 Затова им кажи, че си ми сестра – и всичко ще бъде добре; ти ще спасиш живота ми.“

14 Когато Аврам дойде в Египет, египтяните видяха, че жената е много красива. 15 Видяха я и фараоновите придворни и започнаха да я хвалят пред фараона. И отведоха жената в двореца на фараона. 16 Заради нея той се отнасяше добре към Аврам, който придоби дребен и едър добитък, осли, роби и робини, ослици и камили.

17 Но Господ порази с тежки удари фараона, както и неговите близки заради Сара, жената на Аврам. 18 Тогава фараонът повика Аврам и му рече: „Какво направи ти с мене? Защо не ми каза, че тя е твоя жена? 19 Защо заяви: ‘Тя ми е сестра’? Аз я взех за жена. А сега ето ти жената. Вземи я и си върви.“ 20 Фараонът определи роби, които изпратиха Аврам и жена му заедно с всичко, което беше придобил[a].

Footnotes:

  1. 12:20 В Септуагинта е добавено: „С него беше и Лот“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes