A A A A A
Bible Book List

Амос 5 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Призив към покаяние

Чуй това слово, доме Израилев, тази погребална песен, която ще изпея за тебе:

„Падна и няма вече да стане Израилевата девица. Захвърлена е на земята и няма кой да я вдигне.“ Защото така казва Господ Бог: „Град, който е пращал на война хиляди, ще остане със сто, а този, изпращал сто – ще остане с десет.“

„Потърсете Ме и ще живеете“ – така казва Господ, „не търсете Ветил и не ходете в Галгал, не заминавайте за Вирсавия, защото Галгал сигурно ще бъде пленен и Ветил ще изчезне.“

Потърсете Господа и ще живеете. Да не стане Той за Йосифовия дом като огън, който ще го погълне, и няма да има кой да изгаси Ветил. Горко ви на вас, които превръщате правосъдието в пелин и хвърляте правдата на земята.

Той е творецът на Плеядите и Орион, Който прави от мрака светло утро и превръща деня в нощ, Който призовава морската вода да се излива по лицето на земята. Името Му е Господ. Той внезапно унищожава силния и сипе разруха върху крепостта.

10 Те мразят този, който правдиво свидетелства при градските порти, и ненавиждат онзи, който казва истината. 11 Вземате лихва от сиромасите и облагате с данък реколтата им. Строите къщи от дялани камъни, но няма да живеете в тях, и садите добри лозя, но няма да пиете вино от тях, 12 защото знам колко много са вашите престъпления и колко големи са греховете ви. Вие потискате праведния, вземате подкупи и лишавате сиромасите от справедлив съд. 13 Затова в такъв час разумният мълчи, защото времето е трудно.

14 Търсете доброто, а не злото, за да живеете. Тогава Господ, Бог Вседържител, ще е с вас, както вие твърдите. 15 Мразете злото, обичайте доброто и раздавайте правосъдие при портите. Тогава може би Господ, Бог Вседържител, ще се смили за остатъка от Йосиф.

16 Затова така говори Господ, Бог Вседържител: „Ще ридаят по всички площади и по улиците ще се вайкат. Ще повикат слугата на земеделеца на погребение, а изкусни оплаквачки да ридаят. 17 Ще има плач по всички лозя, защото Аз ще мина посред тебе“ – казва Господ.

18 Жалко за онези, които желаят деня Господен. За какво ви е? Мрак е той, а не светлина. 19 Същото е, ако някой бяга от лъв и го срещне мечка, или като се прибере вкъщи и се облегне на стената, го ухапе змия. 20 Не е ли тогава денят Господен тъмнина, а не светлина, мрак без светъл лъч?

21 „Мразя и презирам празниците ви и не понасям мириса на жертвоприношенията на тържествените ви събрания. 22 Дори да Ми принасяте всеизгаряния и хлебни приноси, няма да ги приема. Няма да погледна примирителната жертва от угоено животно. 23 Махни от Мен шума на песните си, защото няма да слушам повече свиренето на арфата. 24 Нека правосъдието се лее като река, а правдата – като силен поток.

25 Принасяхте ли Ми кръвни и безкръвни жертви в пустинята през четиридесетте години, доме Израилев? 26 Носехте царете си Сикут и Киун, вашите идоли и техните звезди, които сами си бяхте направили, 27 затова Аз ще ви преселя в Дамаск“ – казва Господ. Бог Вседържител е името Му.

Амос 5 1940 Bulgarian Bible (BG1940)

Слушайте това слово, Плачът, който аз започвам за вас, доме Израилев:

Падна Израилевата девица, Няма да стане вече; Хвърлена е на земята си Без да има кой да я дигне.

Защото така казва Господ Иеова: Градът, из който излизаха хиляда, ще остане със сто за Израилевия дом, И оня, из който излизаха сто, ще остане с десет.

Защото така казва Господ на Израилевия дом: Потърсете Ме и ще живеете;

Но не търсете Ветил, Нито влизайте в Галгал, Нито заминавайте във Вирсавее; Защото Галгал непременно ще отиде в плен, И Ветил ще изчезне.

Потърсете Господа и ще живеете; Да не би да избухне като огън в Иосифовия дом Та <го> пояде, без да има кой да го гаси във Ветил.

Вие, които обръщате правосъдието в пелин, И хвърляте правдата на земята,

<Потърсете Този>, Който прави Плеядите и Ориона, Който обръща мрачната сянка в зора, И помрачава деня та <става> нощ, - Този, Който повиква морските води И ги излива по лицето на земята, (Иеова е името му,) -

Този, Който нанася внезапна гибел върху силните, Тъй щото гибел достига в крепостите.

10 Те мразят този който изобличава в портата, И се гнусят от онзи, който говори справедливо.

11 Прочее, понеже угнетявате сиромаха И изтръгвате от него жито, <Затова, ако и да> сте построили къщи от дялани камъни, Няма да живеете в тях, <Ако и да> сте насадили приятни лозя, Няма да пиете виното им.

12 Защото зная колко много са вашите престъпления И колко големи са греховете ви, <Вие>, които угнетявате праведния, приемате подкупи, И извръщате <правото> на сиромасите в портата;

13 Затова разумният млъква в такова време; Защото е зло време.

14 Потърсете доброто, а не злото, за да живеете; Така Господ, Бог на Силите, ще бъде с вас, както вие казвате.

15 Мразете злото, обичайте доброто И установявайте правосъдие в портата; Може би Господ, Бог на Силите, да се смили за останалите от Иосифа.

16 Затова, така казва Иеова, Бог на Силите, Господ: Ридание ще има по всичките площади, И по всичките улици ще казват: Горко! горко! Ще повикат земеделеца на жалеене, И изкусните оплаквателки за ридание;

17 И по всичките лозя ще има ридание, Защото Аз ще замина посред тебе, казва Господ.

18 Горко на ония, които желаят денят Господен! За какво ви е той? Денят Господен е тъмнина, а не виделина.

19 Както, ако бягаше човек от лъв, И го срещне мечка, Или, като влезе вкъщи, опре ръката си о стената, И змия го ухапе,

20 <Така> не ще ли бъде денят Господен тъмнина, а не виделина? Дори мрак, без никаква светлина?

21 Мразя, презирам празнуванията ви, И няма да благоволя в тържествените ви събрания.

22 Даже ако ми принесете всеизгарянията и жертвите си, Няма да ги приема, Нито ще погледна към примирителните ви жертви от угоени животни.

23 Отмахни от Мене шума на песните си, Защото не ща да слушам свиренето на псалтирите ти;

24 Но нека тече правосъдието като вода, И правдата като поток, който не пресъхва.

25 Доме Израилев, на Мене ли принасяхте жертви и приноси Четиридесет години в пустинята?

26 <Напротив>, носехте царя си Сикут И Хиун, идолите си, Звездата на вашите богове, Които си направихте.

27 Затова ще ви закарам в плен оттатък Дамаск, Казва Господ, чието име е Бог на Силите.

1940 Bulgarian Bible (BG1940)

© 1995-2005 by Bibliata.com

Viewing of
Cross references
Footnotes