Add parallel Print Page Options

Писмо од апостол

Јаков

Авторство и поздрави

Од Јаков,

служител на Бог и на нашиот Господ Исус Христос. Поздрав до дванаесетте племиња[a], распрснати низ целиот свет.

Проверки на верата

Радувајте се, христијани, кога минувате низ разни искушенија, зашто знаете дека колку повеќе вашата вера се проверува, толку поистрајни станувате. Морате да научите се да издржите, за да станете зрели, целосни и ништо да не ви недостасува.

Молитва со вера

Ако на некој од вас му недостасува мудрост, нека бара од Бог и Тој ќе му даде. Бог е дарежлив спрема сите и не се лути кога бараме нешто од Него. Но, кога барате, треба да барате со вера, без да се сомневате. Оној што се сомнева е како морски бран што ветрот го носи и го разбива. Таквиот човек нека не очекува дека ќе добие нешто од Господ, бидејќи е нерешителен и непостојан во се.

Сиромаштијата и богатството

Христијаните што се сиромашни треба да се гордеат со својот возвишен позив, 10 а богатите - со понизност. Богатите ќе прецветаат како дивите цветови. 11 Ќе огрее жешкото сонце, ќе ја исуши тревата, па дивите цветови ќе се исушат и сета нивна убавина ќе исчезне. Така е и со богатите. Ќе овенат презафатени со она што го работат.

За искушенијата

12 Благословен е оној човек, што и покрај искушенијата низ кои минува, останува верен. Откако ќе го помине испитот, Бог ќе го награди со вечен живот[b], како што им вети на сите што Го сакаат.

13 Никој, кога е во искушение да направи нешто грешно, нека не вели: „Бог ме искушува со грев!“ Ниту Бог Себеси се проверува со грев, ниту пак вас ве проверува со грев. 14 Секој паѓа во искушение тогаш кога ќе го намамат и ќе го фатат во стапица неговите сопствени, необуздани страсти. 15 Кога необузданата страст ќе се зачне, таа раѓа грев, а растењето на гревот доведува до смрт.

16 Мили мои, не дозволувајте да бидете измамени. 17 Секој добар и совршен дар доаѓа од небото, од Бог, од Оној што ги создал небесните светила. Но за разлика од нив, Тој никогаш не се менува, кај Него нема сенка која би била резултат на поместување! 18 Тој сакаше ние да бидеме првнина[c] меѓу сите Негови созданија и затоа ни ја испрати вистинската порака, за да ни даде ново раѓање.

Да се слуша и да се спроведува на дело

19 Драги мои пријатели: повеќе слушајте, а помалку зборувајте и воздржувајте се од гневење. 20 Гневот не води кон правичност каква што Бог очекува од нас. 21 Затоа отфрлете ја сета нечистотија и сето зло што е во вас, па понизно прифатете ја пораката што Бог ја насади во вашите срца и што може да ве спаси.

22 Немојте само да слушате и со тоа да се залажувате. Исполнувајте го тоа што ќе го чуете! 23 Тој што слуша, а не исполнува, е како човек што ќе се погледне во огледало, 24 и ќе си замине, заборавајќи како изгледа! 25 Само оној што ќе се задлабочи во совршениот Закон, Законот што ослободува, и секогаш ќе се придржува до него, не заборавајќи го она што го слушнал, туку исполнувајќи го, ќе биде благословен од Бог во се што работи.

26 Ако се сметаш за побожен, а не го обуздуваш својот јазик, ти само се залажуваш - твојата побожност е безвредна! 27 Побожност што Бог, нашиот Татко, ја прифаќа како чиста и непорочна е оваа: Да се грижиш за сирачињата и вдовиците што се во невола и да се одржиш неизвалкан од овој свет.

Footnotes

  1. Јаков 1:1 Види појаснување во Воведот кон ова писмо.
  2. Јаков 1:12 Буквално: ќе го прими венецот на животот.
  3. Јаков 1:18 Мојсеевиот Закон кажува дека првородените од сите животни и првите плодови од сите растенија Му припаѓаат на Господ.