Add parallel Print Page Options

Стога оставимо основно учење о Христу и окренимо се зрелости, не постављајући опет темељ покајањем за дела која воде у смрт[a] и вером у Бога, учењем о крштењима, о полагању руку, о васкрсењу мртвих и о вечном суду. И то ћемо учинити ако Бог дâ.

Јер, немогуће је оне који су једном били просветљени, који су окусили небески дар, који су имали удела у Светоме Духу и који су окусили доброту Божије речи и силе будућега света, па отпали, поново довести до покајања, када они сами поново распињу Сина Божијег и извргавају га руглу.

Земља која се напила кише што на њу често пада и која рађа биљке корисне онима за које се и обрађује, прима Божији благослов, а она која доноси трње и чичкове, не вреди ништа и близу је проклетству – на крају ће бити спаљена.

Иако овако говоримо, драги наши, уверени смо за вас да сте бољи и да вам предстоји спасење. 10 Јер, Бог није неправедан, па да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену тако што сте служили и служите светима. 11 А ми желимо да сваки од вас до краја покаже исту ревност за испуњење наде, 12 да се не улењите, него да се угледате на оне који вером и стрпљивошћу наслеђују обећано.

Извесност Божијег обећања

13 Јер, када је Бог дао обећање Аврааму, пошто није имао неким већим да се закуне, заклео се самим собом, 14 рекавши: »Заиста ћу те благословити и силно умножити.«(A) 15 И Авраам је, стрпљиво чекајући, примио обећано.

16 Људи се заклињу већим од себе, а заклетва потврђује оно што је речено и завршава сваку расправу. 17 Зато се и Бог, желећи да наследницима обећања што јасније покаже непроменљивост своје одлуке, послужио заклетвом, 18 да преко двеју непроменљивих чињеница, о којима је немогуће да би Бог слагао, будемо силно охрабрени ми који смо побегли да дохватимо наду која нам је понуђена. 19 Ту наду имамо као поуздано и чврсто сидро душе које улази иза завесе, 20 онамо где је Исус као претеча ушао за нас и постао Првосвештеник довека по реду Мелхиседековом.

Footnotes

  1. 6,1 дела која воде у смрт Дословно: мртва дела.